Owe Sandberg. Foto: Hallberg Leif
Owe Sandberg. Foto: Hallberg Leif

Experten: Uppemot 40 000 i riskzonen

Publicerad
Uppdaterad
Psykologen Owe Sandberg är Sveriges främste och mest erfarne specialist på spelmissbruk:
- Jag befarar att spelberoendet kommer att öka explosionsartat och dra med sig svåra psykiska och även fysiska åkommor, kommenterar han Laholmspojken genomklappning vid datorn.
- World of Warcraft är ett fascinerande spel, som det är nästan omöjligt att avbryta. Det har heller inget slut så deltagarna kan fortsätta hur länge som helst, säger han.
- Många blir besatta. De känner inga begränsningar och drabbas av vätskebrist och sjukdomstillstånd.

Skapar ett beroende

När den förra versionen, Burning Crusade, släpptes 2007 uppstod en stark ökning av antalet spelberoende. Förtvivlade föräldrar ringde honom dygnet runt för att få hjälp med sina barn, som isolerade sig, slutade sova och äta och helt tappade verklighetsuppfattning.
- Jag fick hand om en kille som efter fyra dygns spel fick en psykos, han förlorade all kontakt med omvärlden.
- Fallen är många, konstaterar Sandberg och räknar med att 30 000- 40 000 ungdomar, en stor majoritet pojkar, befinner sig i riskzonen för att hamna i ett spelberoende.
Det värsta tycker han är att inga myndigheter inser allvaret. Socialdepartementet, socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet rör inte ett finger. De anser inte att det finns dokumentation.
- Ändå finns mängder av vetenskapliga studier som visar på riskerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag