Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: SD kan göra ett kanonval i höst 

"HELT FANTASTISKT". När valresultatet tillkännagivits höll partiets toppnamn Kristina Winberg tal, där hon bland annat sa: "Det är helt fantastiskt, jag är helt överväldigad". Och så fick hon en kram av partiledaren Jimmy Åkesson. Bävern har varit med en av partiets kampanjfilmer.

Sverigedemokraterna får starkt stöd av väljarna i södra Sverige.

I Blekinge blev partiet näst störst och i Skåne fjärde största parti.

Men partiets sydsvenska valsuccé förvånar inte statsvetaren Anders Sannerstedt på Lunds universitet.

- Den framgång som Sverigedemokraterna har haft sedan 2010 tycks fortsätta i en outtröttlig takt, säger docenten Anders Sannerstedt.

På många platser i södra Sverige står Sverigedemokraterna som vinnare i Europaparlamentsvalet.

Partiet får 14,1 procent i Blekinge och är därmed näst störst efter Socialdemokraterna. Forskaren Anders Sannerstedt har bevakat Sverigedemokraternas framgångar i södra Sverige under en längre tid.

- Blekinge är traditionellt deras starkaste fäste. Det märks ganska tydligt i Jimmie Åkessons Sölvesborg där de får 19 procent, säger han.

- Men resultatet i Blekinge är inte direkt överraskande och får dessutom ses som ett resultat av att Moderaterna har gjort ett riktigt dåligt val.

I Kalmar får Sverigedemokraterna 11,7 procent, i Kronoberg och Halland är motsvarande siffra 12,6 respektive 10,4 procent.

Ett delat Skåne

Anders Sannerstedt är föga förvånad över partiets valframgångar i södra Sverige. Däremot tycker han sig se en ny trend i Skåne.

- Överlag har partiet gått bäst i de kommuner i där de traditionellt är starka, som i Perstorp, Åstorp, Klippan och Bromölla.

- Men sedan kan vi se en tudelning av Skåne där den norra halvan blivit ett starkare fäste för SD än den södra. Dessutom tycks partiets framgångar ha avstannat helt i Malmö.

I Malmö kommun får partiet 10,5 procent. Men i vissa valdistrikt är resultatet mycket högre än så. I Almgården lade 40,6 procent av väljarna sin röst på Sverigedemokraterna.

- Almgården är en av deras absolut bästa distrikt i tidigare val, så det är inte hellre överraskande, kommenterar Sannersted.

- I vissa fall kan man koppla SD:s framgångar till valdeltagandet i de olika distrikten. Lägst valdeltagande hittar man oftast i områden där SD har stora framgångar.

Tror på fortsatt framgång

Anders Sannerstedt vågar ännu inte sia om var Sverigedemokraterna kommer bli som starkast efter valdagen i september. Men han är övertygad om att valet till Europaparlamentet har gett en fingervisning om var partiet kan plocka röster.

- De här siffrorna är en indikation på att SD kan göra ett kanonval i höst. Den framgång Sverigedemokraterna har haft sedan 2010 tycks fortsätta i en outtröttlig takt. De fortsätter plocka röster från Socialdemokraterna, Moderaterna och röstskolkarna.

Enligt Sannerstedt tyder det mesta på att partiet kommer behålla en stark position även i riksdags- region- och kommunalvalen.

- De kommer att fortsätta att gå framåt där de är starka nu. Det enda stället i Skåne som jag tror att partiet tappar röster är i Bjuv. Där kommer Framstegspartiet att plocka röster från SD i stället, säger han.

Så många röstade på SD i ditt län

BLEKINGE 14,1%

SKåNE 13,6%

KRONOBERG 12,8%

KALMAR 11,8%

HALLAND 10,5%

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!