Experten: Så har du kvar pengar i januari

Erik Wengström är docent i nationalekonomi på Lunds universitet.
Foto: Håkan Röjder
Du kan spara mycket pengar genom att tänka efter före du konsumerar.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Julhandel och mellandagsrea innebär i många fall en tom plånbok i januari.

Men det finns sätt att komma runt det urholkade kontot, när vi tar oss an 2019.

– År efter år står man utan pengar i januari, men ändå fortsätter man att upprepa samma mönster, säger Erik Wengström, docent i nationalekonomi på Lunds universitet.

Januari är för många den fattigaste månaden på året. Julhelgen är ett minne blott, men kvar finns ekot i plånboken.

– Den sämre ekonomin i januari beror framför allt på julen och julhandeln. Det kan också bero på att många är lediga, då passar man på att göra saker som man annars inte gör: reser bort, unnar sig och hittar på saker med vänner som man inte hinner med i vardagen. När vi har mer tid så har vi också mer tid att lägga på konsumtion, säger Erik Wengström, docent i nationalekonomi på Lunds universitet.

Att starta upp separata konton är Erik Wengströms främsta tips när det kommer till att klara av januariekonomin.

– Man kan öppna nya konton och ge dem olika namn, beroende på syftet. Jag själv har döpt mina barns konton med deras namn – det känns inte så bra att ta pengar från dem. Det finns studier som visar att det är lättare att hålla i pengarna, bara genom att döpa dem till ändamålet.

Genom att döpa dina konton efter ändamål kan du bli bättre på att hålla i pengarna, menar Erik Wengström.
Foto: Håkan Röjder

Säg upp prenumerationen

Ser man över mindre, vardagliga kostnader finns det möjlighet att spara in på utgifterna, menar Wengström.

– Köper man en kaffe latte för 40 kronor varje dag blir det ganska mycket i slutändan. På en vecka är man uppe i 200 kronor och på en månad handlar det om en tusenlapp, bara på kaffe.

För många försvinner dessutom pengar från kontot – utan att man tänker på det. Detta på grund av olika prenumerationer som man har skrivit upp sig på, och sedan har glömt bort.

– Nu för tiden är det väldigt lätt att skapa en prenumeration, exempelvis på en streamingtjänst. Man tittar intensivt på den serien som man följer, men när den är slut glömmer man att säga upp prenumerationen. Då ligger den och tickar pengar, säger han.

Tänk över konsumtionen

Att tänka över sitt handlande och inte ge efter för konsumtionstryck är viktigt, menar Wengström. Lär man sig se sina mönster har man också möjligheten att ändra på dem.

– Det man bör göra är att planera bättre. Ur ett beteendeperspektiv är det ganska intressant hur vi fungerar: år efter år står man utan pengar i januari, men ändå fortsätter man att upprepa samma mönster. Någonstans borde man ju förstå att man kommer få dåligt med pengar, men ändå lyckas vi inte planera våra utgifter, säger Erik Wengström och fortsätter:

– Jag tror att det gäller att skapa en medvetenhet runt konsumtionen. Man kan fundera ett varv på om man verkligen måste konsumera, eller om man kan lösa det på något sätt som inte innefattar att bränna pengar. Motstår man dessutom frestelser på mellandagsrean kan man spara en del slantar.


Fem tips för att spara pengar

1. Tänk på sparandet i tid

Att spara pengar är ingenting man gör med kort varsel. Genom att lägga upp en plan för utgifterna ökar du chanserna för kontrollerade utgifter.


2. Se upp på rean

Bara för att det är billigt innebär det inte att det är rätt produkt för dig. Köp bara det du behöver, låt dig inte luras av lockande rabatter i butikerna.


3. Umgås utan att konsumera

Fundera på om det finns några sätt att umgås med vänner och familj, som inte innebär stora utgifter. Kanske en mysig promenad i skogen, eller en härlig pysseldag?


4. Sälj dina saker

Om det finns någonting hemma som du kan tänka dig att sälja, då kan tiden runt och efter jul vara en bra tid att göra det på. Har du själv dåligt med pengar får du in lite till sparbössan när du säljer, dessutom får någon annan chansen att köpa dina saker för ett billigare pris än i affären.


5. Se över dina småutgifter

Att ta med sig matlåda till jobbet, i stället för att köpa lunch ute varje dag, är ett av många exempel på hur du kan spara pengar. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!