Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Så gör du om din bild blir stulen

Nätet gör det enklare än någonsin att stjäla bilder – men det gör det också lättare att upptäcka bildstölderna.

– Ser man sin egen bild missbrukas ska man alltid ta kontakt med sajten, säger Brit Stakston, expert på sociala medier.

Nätet är fullt med bilder. Via Facebook, Instagram och bloggar delar människor världen över ständigt med sig av ögonblick från sina liv.

Men även på nätet finns det regler och lagar och att stjäla någon annans verk är aldrig okej.

– Upphovsrätten gäller precis som vanligt och en bild tillhör alltid fotografen eller den som har köpt bilden, säger Brit Stakston.

Även om nätet gjort de fräcka stölderna till ett ögonblicksverk är det också enklare än någonsin att upptäcka när bilder missbrukas.

– Om man regelbundet googlar sig själv och sina bilder så kan man lätt se om de dyker upp i något annat sammanhang, säger Brit Stakston.

Anmäl sajten

Den som upptäcker en bildstöld bör omedelbart ta kontakt med sidan som bilden finns på, säger Brit Stakston.

– Ser man sin egen bild missbrukas får man se till att anmäla den sajten eller polisanmäla om det är personer som medvetet missbrukar.

Samtidigt vill Brit Stakston inte säga att den som lägger ut sin bild på nätet helt tappar kontrollen över den. Hon tycker inte att människor bör utgå från att bilder kommer missbrukas, men vara medvetna om hur enkelt det är att göra en skärmdump.

– Kunskapen och medvetenheten ökar, men parallellt handlar det ju om att det finns delar av lagstiftningen som inte är helt anpassad efter nätlogiken, tillexempel förtalsbiten.

"Anger tonen"

Men Brit Stakston vill inte lägga allt på det juridiska utan säger också att det handlar om inställning till bildstölder.

– Någonstans är det ju vi själva som anger tonen och hur klimatet på nätet blir och då får vi börja med oss själva, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!