Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: "Ryssland vill signalera sin storhet"

Atomubåten "Dmitri Donskoj".Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ursprungligen väntades 36 fartyg från Ryssland.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Ryska krigsmakten sänder ett tydligt budskap till oss: de vill markera att de är stora och starka, säger Joakim von Braun.Foto: Amanda Protidou
– Vi vet alltid vad som händer i vårt närområde, säger Jesper Tengroth.Foto: Försvarsmakten

Färden via Östersjön kan vara ett sätt för Ryssland att varna Sverige.

Från början väntades 36 stycken fartyg passera, till slut kom bara fyra – varför vet experterna ännu inte.

– Ryska krigsmakten vill markera att de är stora och starka, säger säkerhetsrådgivaren Joakim von Braun.

Under fredagen passerade Vladimir Putins atomubåt Dmitrij Donskoj i Östersjön, tillsammans med tre andra fartyg, på väg till en krigsmaterielmässa i Sankt Petersburg. Att Ryssland skickar sin flotta förbi Sverige ser säkerhetsrådgivaren Joakim von Braun som en tydlig markering.

– Ryska krigsmakten sänder ett tydligt budskap till oss: de vill markera att de är stora och starka. Ryssland är ett land som ser ner på länder som de uppfattar som svaga, därför är det viktigt att de märker att vi håller ett öga på dem, säger Joakim von Braun.

Trots flottans markerande närvaro understryker von Braun att den ryska krigsmakten har betydligt mindre pengar än de verkar vilja kännas vid.

– Även om vi nu ser dem spänna musklerna med sina fartyg, så har Ryssland ont om pengar. Det beror mycket på att de är helt beroende av export av olja, gas och vapen. Det är de tre enda riktigt stora exportprodukterna som Ryssland har och oljans pris har sjunkit något enormt.

36 stycken fartyg

Enligt Joakim von Braun har Ryssland tidigare gått ut med att de skulle skicka 36 stycken fartyg, var de övriga 32 valt att färdas i stället är än så länge inte känt.

– Ryssland har nog inte släppt all information än. De uppgav att 36 fartyg skulle skickas, men så blev det uppenbarligen inte. Kanske kostade det för mycket för den ryska krigsmakten, vi vet ännu inte. Men det är viktigt att vi håller koll.

De tre övriga fartygen, utöver ubåten Dmitrij Donskoj, som åkte i Östersjön tillhör alla Ryssland.

– Det ska handla om fartygen Vice Admiral Kulakov, Marskalk Ustinov och Pjotr Velikij (Peter den store).

Kryssaren Pjotr Velikij anses vara Rysslands slagkraftigaste fartyg och är drygt 250 meter långt.

"Oanständigt att hota"

Genom sin styrkedemonstration vill Ryssland varna omvärlden, i detta fall bland annat Sverige.

– De vill skrämma oss till att lyssna på deras åsikter i internationella frågor. Jag tycker det är oanständigt att hota sina grannländer, säger Joakim von Braun.

Syns sällan i Östersjön

Försvarsmakten uttrycker ingen oro över fartygens närvaro i Östersjön.

– Vi vet alltid vad som händer i vårt närområde, vi anpassar alltid vår beredskap efter gällande läge, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Tengroth visar däremot större förvåning när det kommer till ubåtens valda färdväg.

– Den här typen av fartyg ser vi sällan i Östersjön, de är egentligen stationerade i Norra ishavet. Men med det sagt gör Ryssland ingenting olagligt, de har full rätt att vistas i internationella vatten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!