Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: "Riskerar att själva få betala skatt"

MALMÖ. Att arbeta svart är inte bara en ekonomisk fråga.

Henrik Lundin, ekorevisor vid Ekobrottsmyndigheten, har sett flera fall där svartarbetare råkar illa ut och inte har någonstans att vända sig.

– Får du en arbetsskada har du inte rätt till sjukförsäkring. Kan du inte längre arbeta har du ingen som helst inkomst kvar. Din arbetsplats är antagligen inte försäkrad.

Ingen vet hur många som försörjer sig svart i Sverige men Ekobrottsmyndigheten ser en ökad närhet till andra brott på svarta arbetsplatser.

Flera av brotten har KvP berättat om i reportageserien "Svenska slavar".

– Vi ser traffickingliknande situationer, handel med arbetstillstånd, människosmuggling och kringliggande problem, säger Henrik Lundin.

"Otroligt svårt att betala"

Han arbetar också med att informera om riskerna vid obeskattat arbete. Risker de flesta inte är medvetna om.

– En svartarbetare som anmäler sin arbetsgivare riskerar att själv få betala skatt på summan den fått ut, som i de allra flesta fall motsvarar en nettolön. Då är du plötsligt inte bara blåst på vad du egentligen skulle ha tjänat utan dessutom skuldsatt till Skatteverket.

– När vi får in stora härvor går vi på organisationen men vi skickar också alla uppgifter till Skatteverket och då blir folk upptaxerade. Det kan handla om småsummor för en myndighet, men för en enskild svartarbetare är ett krav på 30 000 ofta otroligt svårt att betala.