Experten om hoten: Bra det kommer fram

Foto: Sanna Dolck

Forskningen visar att personer som upplevt att de behandlats orättvist av myndigheter är svårare att återanpassa till samhället än andra.

Ulf Borgström kan vara en av dessa.

– Han visar inte några tecken på att ta till sig någon av de typer av behandling som finns, säger Dan Granvik, pensionerad kriminalinspektör vid länskriminalen som var med att få Ulf Borgström fälld för grov mordbrand.

Kvällsposten har låtit två experter med olika utgångspunkter ta del av Ulf Borgströms uttalanden i intervjun med Kvällsposten.

Jerzy Sarnecki
Foto: Ylwa Yngvesson

Jerzy Sarnecki är professor och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet. Han har omfattande kunskaper om kriminellas tankevärld utifrån ett forskarperspektiv.

– Vi har ju mycket allvarliga fall av just människor som begått fruktansvärda brott just på grund av hämndlystnad. Vi har ju den berömde "Bombmannen" som är ett exempel och som härjade i Stockholm, och vi har ju flera andra personer, säger Jerzy Sarnecki.

Han förvånas inte över att Gryningspyromanen trots flera år i fängelse inte valt bort hämnden:

– Vi vet ju från ganska omfattande forskning att just människor som upplever att de är orättvist behandlade av myndigheterna är både fruktansvärt hämndlystna och fungerar väldigt dåligt i olika typer av försök att återanpassa dem, säger han.

Dan Granvik
Foto: Sanna Dolck

Följde fallet nära

Pensionerade kriminalinspektören Dan Granvik är en av få som kan fallet Borgström från insidan. Dan Granvik var förhörsledare under utredningen som ledde till att Ulf Borgström för fyra år sedan dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Han känner igen hur Gryningspyromanen hotar med hämnd.

– Det han uttalar och det han säger, jag ser ingen förändring på honom under den tiden han har suttit inne på anstalt. Det är precis likadant som när jag hade förhör med honom, och de konflikter han hade ute på stan. Det är samma sak. Det kommer igen, säger Dan Granvik och fortsätter:

– Det är bra att det här kommer. Nu kan myndigheter och andra förbereda sig i god tid och förbättra eventuella rutiner. Det finns ingen anledning att dölja vad han säger. Han vill själv få fram de här sakerna och då menar han allvar.

Bland poliserna som arbetade med att samla bevis mot Ulf Borgström fanns en förhoppning att straffet skulle leda till att Gryningspyromanen fick professionell hjälp under sin tid i fängelse.

– Alla blir erbjudna en behandling om man vill ta emot den. Det finns jättemånga möjligheter att få det och det finns hur bra behandlingar som helst. Jag tycker att det är bra att få veta att den behandlingen som han skulle kunna få inom Kriminalvården inte verkar tycks ha hjälpt. För då kan han inte sagt så. Men han fortsätter att gå på som vanligt, säger Dan Gran och betonar han gör det i sin egenskap av privatperson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!