Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Madsen vill göra ett statement

På plats utanför rättssalen i Köpenhamn är den erfarna advokaten Lars Kruse för Expressens räkning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Åklagare Anne Sjöblom.Foto: OLLE SPORRONG
Advokaten Leif Silbersky.Foto: SANNA DOLCK

Ubåtsfallet är en av de mest uppmärksammade mordrättegångarna i Danmark någonsin. 

Idag kom beskedet: Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på journalisten Kim Wall. 

Det står redan klart: Den fällande domen kommer att överklagas.

– Jag är inte förvånad, Peter Madsen är en annorlunda person och han vill nog markera, make a statement, säger den erfarne advokaten Lars Kruse.

Klockan 13 kom beskedet om att Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall. Brottsmålsadvokaten Leif Silbersky är inte förvånad över domen, men menar att en frikännande om inte heller varit omöjligt.

– Jag har sagt tidigare, framför allt i Brottscentralen, att jag inte har några svårigheter att skriva en fällande dom, utifrån det som har förevarit. Jag har heller inte några svårigheter att skriva en frikännande dom. Det kunde ha gått åt båda hållen, beroende på vad man har haft för uppfattning och insyn i detaljer. 

Leif Silbersky. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Vad avgjorde, tror du?

– Hans allmänna tillförlitlighet och trovärdighet har fått sig en törn genom att han har lämnat så olika uppgifter vid olika tillfällen när åklagaren har kunnat visa att de uppgifter han har lämnat inte är riktiga. 

Är du förvånad över att det blev en fällande dom?

– Nej, däremot hade jag inte heller blivit förvånad vid en frikännande dom. 

Advokat Mari Schaub är inne på samma linje:

– Nu har jag bara kunnat följa rättegången genom media, men av den rapportering jag har kunnat ta del av så var det förväntat att han skulle fällas för det här mordet. Att han har bragt henne om livet är den enda rimliga förklaringen till Kim Walls död, säger hon. 

Advokat Mari Schaub.Foto: OLLE SPORRONG

Brottsmålsadvokaten Ingela Hessius, med ett förflutet som åklagare, säger efter livstidsdomen:

– Det här är precis vad jag tidigare sagt: Att han skulle dömas för mord till livstids fängelse. Så för mig personligen var det här inte förvånande. Det blev som jag trodde.

Varför trodde du på en fällande dom?

– Jag har följt rättegången för SVT och sett vilken bevisning som åklagaren har lagt fram. Enligt min subjektiva bedömning tyckte jag att det borde räcka för en fällande dom. 

Ingela Hessius.Foto: NILS PETTER NILSSON

Fanns det någon brist i åtalet?

– Någon brist i den bemärkelsen har det inte funnits, då skulle han inte vara dömd. Men det bästa hade förstås varit om rättsläkaren, med fullständig säkerhet, hade kunnat säga hur Kim Wall bragdes om livet. Det har varit en svaghet, men inte en brist.

Lars Kruse, erfaren advokat, är inte heller förvånad.

– Det var väntat, allt annat hade varit en rättshistorisk sensation. Bevisningen är massiv, och det har uppenbarligen rätten också uppfattat och tagit till sig, säger Lars Kruse. Jag är inte förvånad. 

Enig rätt dömde Peter Madsen

Kammaråklagare Anne Sjöblom var med och utredde det uppmärksammade morddramat i Knutby 2004. Inte heller hon är förvånad över att det blev en fällande dom för ubåtsbyggaren Peter Madsen:

– Det verkar som att det har funnits bra bevisning i ärendet, säger hon. Jag har själv haft ett ärende är det inte gick att fastställa dödsorsaken, men där personen blev dömd till livstids fängelse för mord. Det här visar att att det går att få någon fälld med bra bevisning trots att det inte dödsorsaken klarlagts helt. 

Åklagare Anne Sjöblom.Foto: OLLE SPORRONG

Lars Kruse tycker inte heller att beskedet om en enig rätt är förvånande.

– Jag hade varit förvånad om det hade varit någon skiljeaktig. Jag tror inte det har krävts så stor vägledning för att komma fram till det hör gemensamma beslutet, säger han.

"Inte betett sig trovärdigt"

Lars Kruse berättar att det inte är alls är oväntat hur rätten har resonerat.

– Peter Madsen har inte betett sig trovärdigt, och det ska mycket till för att man ska ta tillbaka det man skänkt bort till åklagaren. Att återuppta sin trovärdighet är inte rätt, säger han. De har också sett Peter Madsen som en lögnare.

Lars Kruse är också säker på att Peter Madsen kommer att överklaga domen.

– Nu kommer han föras tillbaka till häktet och sedan gå igenom domen med sin advokat och analysera den, och sen skulle allt annat än ett överklagande förvåna mig oerhört mycket, säger han. 

Överklagar domen

När beskedet om att Peter Madsen valt att överklaga domen menar Lars Kruse att det var väntat.

– Jag är inte förvånad, Peter Madsen är en annorlunda person och han vill nog markera, make a statement. Jag vet inte vilken tidshorisont vi har nu, men jag skulle gissa på att fallet tas upp igen om 1-2 månader, i landsrätten, den svenska motsvarigheten till hovrätten. 

Lars Kruse tror inte att det kommer ta särskilt lång tid i landsrätten.

– Jag skulle tro att det blir färre dagar, jag misstänker att det kommer att gå snabbare,  säger han.

"Hatten av för dansk polis, marin och åklagare"

Redan från början, när Kim Wall anmäldes försvunnen, har Lars Kruse följt fallet. Han sammanfattar det som ett bestialiskt mord, och att polisen utfört ett skickligt arbete.

– Till att börja med kan vi konstatera att det är ett bestialiskt mord som byretten har kommit fram till att Madsen har utfört. Om man ska sammanfatta tycker jag det är ett enormt skickligt polisarbete som vi har fått ta del av. Det har varit en handlingskraft och en beslutsamhet som man önskar att det fanns resurser till i andra, mindre uppmärksammade, fall. 

Lars Kruse menar att arbetet med fallet i sig är ett stycke rättshistoria.

– Att man från den 10 augusti fram till i dag, den 25 april, har både inlett med att lyfta em ubåt och sen driva hela den här mycket omfattande utredningen i hamn, till en dom, är helt enastående. Hatten av för dansk polis, marin och åklagare, säger han. 

Stor vikt på verktygen i ubåten

Rätten har lagt stor vikt på de saker som hittats i ubåten, bland annat en såg. Dessa verktyg motiverar enligt rätten att mordet var planerat.

– Det har uppenbarligen varit viktigt att få fram och visa de här föremålen, när man ser dem så ställer man sig frågan: vad ska de här vara bra att ha i en ubåt för?. Jag själv tyckte den här biten var svår, att bevisa att mordet var planerat, men det har åklagaren lyckats med fullt ut, säger Lars Kruse.

Alldeles strax ska åklagare Jakob Buch-Jepsen att hålla en presskonferens. 

– Jag tror att vi kommer få höra om hur han la upp arbetet, jag hoppas också att han vill kommentera domen. Han kommer förmodligen vara ganska fåordig, men jag hoppas att han vill berätta om det arbetet han utfört tillsammans med dansk polis och marin, säger Lars Kruse. Förr tyckte jag att han kanske hade lite för mycket bevisning, men han har uppenbarligen handlat helt rätt. Åklagaren har kammat hem full pott i byretten i dag. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!