Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: "Kan möjligen vara en terrorattack"

Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polishuset i Helsingborg utsattes under onsdagen för en sprängning.

En möjlig terrorattack, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp. 

– Man måste vara benhård och vidta åtgärder. Det här är helt oacceptabelt, det är inte i många länder i Europa som man ger sig på rättsstaten på det här sättet, säger terrorforskaren.

Strax efter midnatt natten till onsdag detonerade något utanför polisstationen i Helsingborg. Entrédörren sprängdes sönder och ett 30-tal rutor krossades på fasaden.  

Ingen skadades i explosionen – och polisen har varken motiv eller misstänkta till sprängningen. 

- En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom de är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande. 


"Allvarligt"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är det en möjlig terrorattack. 

– Först och främst måste det uppfylla olika rekvisit, och det handlar också om motiv. Här har man gett sig på rättstaten och demokratin direkt mot polisen. Då får man se över om det uppfyller ett eller flera av rekvisiten, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

– Det kan vara att man tvingar offentliga organ att avstå från att vidta åtgärder, det kan handla om att man allvarligt destabiliserar politiska sociala strukturer eller att injaga allvarlig fruktan i befolkningen. Jag tycker det är allvarligt, och då får självfallet åklagaren se över den bästa brottsrubriceringen. 

2015 detonerade ett föremål utanför Rättscentrum i Malmö. Men attacker mot rättsväsendet och polis är i regel ovanliga i Sverige – och mer sällsynta utomlands, enligt Ranstorp.

– Jag måste understryka att jag inte kan tänkta mig att sådana här attacker sker i våra grannländer, jag kan heller inte tänka mig att de sker på andra platser runtom i Europa. Jag tror man får ta sig en rejäl titt i spegeln här. Hur ska vi komma åt detta? Hur ska vi markera mot detta? För det här leder bara till fler allvarliga attacker mot rättsväsendet och demokratin. 

– Det kan möjligen vara en terrorattack, det är en tolkningsfråga. 

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/920508318900215809

"Ska inte ske"

Händelsen rubriceras inledningsvis av polisen som allmänfarlig ödeläggelse. Under tidig morgon söker polisen efter misstänkta gärningspersoner – och man har bland annat upprättat vägspärrar på flera håll i staden.

Polisens viktigaste uppgift bör, enligt Magnus Ranstorp, vara att få fatt i förövarna och klarlägga motivet.

– Det här är en allvarlig eskalering och det ska helt enkelt inte ske. Det ska inte ske i ett demokratiskt samhälle. Det är den viktigaste frågeställningen. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar händelsen så här:

"Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas", skriver han i ett mejl till TT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!