Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Black Friday är här för att stanna

Jonny Jakobsson, 54, bilmekaniker, Malmö:  – Jag har köpt en liten skruvmejsellåda, tyvärr till ordinarie pris. Men jag har inte gett upp utan ska leta vidare.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Disa Ståhl, 76, pensionär, Lomma: – Jag har köpt julklappar till alla barnbarnen och har ätit god middag. Susanne Månsson, 58, läkarsekreterare, Åkarp: – Jag har handlat alla mina julklappar på rea. Jag är mest nöjd med skorna jag köpt.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Köpcentrum och gallerier fylldes på fredagen med köpglada människor – som enligt prognosen handlade för fem miljarder.

Black Friday är här för att stanna.

– Handlare och företagare skriver i sin marknadsföring om årets största rea, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk handel. 

Black Friday är nästan högtidlig i USA där man dagen efter Thanksgivning shoppar till extrema reor. 

I Sverige i begreppet relativt nytt – men växer kraftfullt. 

2014 handlades för 2,3 miljarder, 2015 för 3,6 miljarder och i år var prognosen att svenskarna betalade cirka fem miljarder för rea-varor. 

Anette Engström, 57, socialförvaltningen, Hörby:

– Kläder!  En tröja av fem inköpta tröjor är jag extra nöjd med, den är mer speciell. Sen är jag ute efter en elvisp men jag hittade inte någon här. Emporia är inte ett så bra ställe om man vill ha en elvisp.


Anette Engström
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Här för att stanna

Det är tydligt att Black Friday är här för att stanna. Enligt Johan Davidsson, chefsekonom på Svensk Handel, kan Black Friday på sikt konkurrera ut mellandagsrean.

– Jag tror att en del handlare flyttar sin tyngdpunkt till Black Friday. Den trend som finns i USA är att så tidigt som möjligt slåss och konsumenternas köpkraft, snarare än senare. Det återstår att se hur det blir, det är intressant att undersöka om det är en påtaglig omprioritering, säger han. 

Bengt Persson, 67, pensionär, Höllviken– Jag letar efter presenter och julklappar, men har hittills köpt kaffe och schampo. De var fynd!
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I en konsumentundersökning genomförd av HUI svarade 45 procent av de tillfrågade att de planerade handla på Black Friday.

Drygt hälften av dem planerade att köpa julklappar.

Men det är inte bara konsumenterna som drar nytta av det amerikanska fenomenet. Många handlare uppger att de ökar sin lönsamhet. 

– På frågor om lönsamhet vid Black Friday tror en del på en ökad lönsamhet. Om de sänker priserna och samtidigt dubblerar omsättningen på varorna genom volymförsäljning, anger vissa att de till och med ökar lönsamheten, säger Johan Davidsson.

– Men om det överlag blir upprepade reor för samma handlare, då blir det en utmaning.