Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: 10 roligaste tv-spelen i karantänen

Isabell Rydén, 27, är chefredaktör för tv-spel forumet Loading.se
Foto: Privat
Playstation, Xbox, Stadia, IOS, Android eller Switch eller PC, här är tio spel för alla tv-spel plattformer. OBS: genrebild.
Foto: NTB scanpix
Animal Crossing: New horizon är ett spel som uppskattas av alla åldrar.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Vi har aldrig spenderat så mycket tid inomhus än just nu i coronatider.

Oavsett om du sitter hemma med en Playstation, X-box, PC, Switch eller Stadia – nu är det dags att plocka fram handkontrollen och ha kul.

Här är 10 tv-spel för alla typer av spelare, i alla åldrar.

Med Folkhälsomyndighetens råd att undvika folksamlingar under coronapandemin är det sannolikt att man tillbringar mycket tid hemma.

Det är därför rätt tillfälle att plocka fram handkontrollen och se till att aldrig mer ha tråkigt under tiden. 

– Spelandet är ett sätt att koppla av, att få en slags paus från allt det andra. Det är också chansen att lära känna många andra personer och vara med om helt fantastiska spelupplevelser, säger Isabell Rydén, chefredaktör för spelforumet Loading.

Här ger spelexperten Isabell Rydén 10 tips på spel som passar alla som vill spela, oavsett ålder eller plattform.

1. Animal Crossing: New Horizons

Färgglad, gullig och fridfull är oden som bäst beskriver världen i nya spelet på Nintendo Switch. 

Animal crossing är en livssimulator där spelaren skapar en karaktär och bor på en ö. Hugga ner träd, fiska, odla frukt och grönt, träffa vänner – det finns så mycket att göra i spelet att man aldrig har tråkigt.

Animal crossing: New horizons.
Foto: Skärmbild

– Animal crossing är vårens mysigaste spelupplevelse. Var beredd på att spendera mycket tid med det här spelet för det är svårt att lägga ifrån sig det, säger Isabell.

Animal crossing: New horizons

Nintendo Switch

Ålder: Från 3 år

Genre: Livsimulator

2. Resident Evil 3

Det är kaos i Raccoon City, inte på grund av coronaviruset utan T-viruset. Staden har översvämmats av zombierna och hjältinnan Jill Valentine är en av de sista överlevarna. För att klara sig genom apokalypsen behöver hon döda zombierna och hitta vaccinet som kan få slut på kaoset.

Jill Valentine bland zombierna i Resident Evil 3
Foto: Skärmbild

– För den som njuter av kittlande skräck och spänning är remaken av den gamla goda klassikern Resident Evil 3 ett måste. Inget för de lättskrämda, säger Isabell.

Resident Evil 3

Format: PlayStation 4, Xbox One, PC

Ålder: Från 18 år

Genre: Överlevnadsskräck

3. Monument Valley

För den som vill spela med mobilen under kortare stunder är Monument Valley ett perfekt val. Spelet är avkopplande för den som inte söker stora utmaningar. Med fingrarna leder du prinsessan Ida genom labyrinter av optiska illusioner i en magisk värld.

Monument Valley
Foto: Skärmbild

– Monument Valley är ett pusseläventyr utan dess like. I spelet vandrar du genom fängslande och innovativa miljöer som får dig att tappa hakan, säger Isabell.

Monument Valley

Format: iOS, Android, Windows Phone

Ålder: Från 7 år 

Genre: Pussel

4. Overwatch

Två lag om sex spelare tävlar mot varandra. Overwatch är en förstapersonsskjutare där varje karaktär som väljs har unika talanger och krafter. Spelet lovar episka matcher i färgglada miljöer med komiska hjältar som slåss om att vara bäst i arenan.

Karaktärerna är uppdelade i tre klasser; damage som gör stor skada, support som ger liv till sina lagkamrater och tank som tar emot mycket skada.

Moira är en av de 31 spelare som går att välja mellan. Hon är en så kallad support-karaktär och ger liv till sina lagkamrater.
Foto: Skärmbild

– För mig är Overwatch det ultimata spelet att spela tillsammans med ett gäng goda vänner. Det finns hela 31 olika karaktärer att välja bland så du kommer hitta en karaktär som passar just din spelsmak, säger Isabell.

Overwatch

Format: PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Ålder: Från 12 år

Genre: Multiplayer FPS

5. Unravel

Unravel är ett svenskt spel utvecklat av en indie-studio. Huvudkaraktären Yarni är skapad av rött garn och rör sig i fantasifulla miljöer inspirerad av naturen i Västerbotten. Med garnet bygger Yarni broar och klättrar på stenar för att ta sig igenom de vackra landskapen.

Yarni bygger en bro med röda garnet.
Foto: Skärmbild

– Om du behöver en paus från storstadens brus ska du spela Unravel som tar dig till lugnet och de svenska skogarna. Ett magiskt pusseläventyr väntar dig, säger Isabell.

Unravel

Format: PlayStation 4, Xbox One, PC

Ålder: Från 7 år

Genre: Pussel, Plattform

6. Silent Age

Vaktmästaren Joe har fått i uppgift att rädda mänskligheten från apokalypsen, genom att lösa pussel i olika rum och tidsepoker. Med hjälp av en bärbar tidsmaskin kan Joe flytta mellan nutiden på 70-talet och den kaotiska framtiden på 2010-talet. Ett spännande och utmanande spel.

Skärmbild från ”The silent age”.
Foto: Skärmbild

– I detta spel gör du en tidsresa tillbaka till 70-talet och ska försöka lösa ett mysterium. Det här korta spelet är perfekt för dig som älskar mystik och pussel.

Silent Age

Format: PC, Android, iOS 

Ålder: Från 12 år

Genre: Peka och klicka, pussel

7. Detroit: Become Human

I spelet kontrollerar man tre människolika robotar som rör sig i en futuristisk version av amerikanska staden Detroit. Dina val i det interaktiva världen påverkar spelets historia och kan även leda till ett krig mellan androider och människor.

Skärmbild från spelet ”Detroit: become human”
Foto: Skärmbild

– Fängslas du av interaktiva upplevelser är spelet något för dig. Här styr du nämligen tre olika karaktärer och deras öden ligger i dina händer, säger Isabell.

Detroit: Become Human

Format: PlayStation 4, PC 

Ålder: Från 18 år

Genre: Simulator, Sci-Fi, Äventyr.

8. Stardew Valley

Pixliga och gulliga ”Stardew valley” är ett spel för den som älskar att tillbringa timmar med att få till en perfekt trädgård. I spelet styr du en karaktär som lämnar sitt tråkiga stadsliv och kontorsjobb för att ta över familjens gamla bondgård. I grannbyn kan du lära känna de andra karaktärerna och kanske även hitta kärleken.

Foto: Skärmbild

– I Stardew Valley anammar du din inre farmare. Odla olika grödor och lär känna invånarna i staden. Perfekt spel för den som vill spela något avkopplande, säger Isabell.

Stardew Valley

Format: PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch 

Ålder: Från 7 år

Genre: Livsimulator, RPG

9. Gris

Gris är inget djur utan hjältinnan som bär stora röda klänningen och som springer igenom sin egen värld. Gris känslor påverkar världen runtomkring henne. Mellan mörka och lysande landskap tar sig spelaren genom en fantasifull spelupplevelse.

Skärmbild från spelet ”GRIS”.
Foto: Skärmbild

– Gris är ett av mina favoritspel någonsin som jag varmt kan rekommendera för den som vill vara med om en förtrollande spelupplevelse, säger Isabell.

Gris

Format: PlayStation 4, PC, Nintendo Switch, iOS, Android, Mac

Ålder: Från 7 år

Genre: Plattform, Äventyr.

10. Destiny 2

Jordens sista säkra stad har fallit i fiendens händer, röda legionen. Som spelare i ”Destiny 2” intar du rollen av jordens väktare och skapar en karaktär men unika talanger och vapen. Målet är att ta tillbaka staden från röda legionen.

Skärmbild från spelet ”Destiny 2”.
Foto: Skärmbild

– Spelet bjuder på ett adrenalinfyllt äventyr som du kan uppleva tillsammans med dina vänner, säger Isabell.

Destiny 2

Format: PlayStation 4, Xbox One, PC, Stadia

Ålder: Från 16 år

Genre: Online multiplayer, FPS

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!