Expert: Tränar barn
i nazistisk disciplin

Andrea Röpke.
Lägret i Småland.
Foto: / KVP/EXPRESSEN

Sommarlägret i södra Sverige är ett indoktrineringsläger där barn tränas i militärdisciplin och skolas in i den nazistiska ideologin. Det säger den tyska prisbelönta journalisten och experten på tysk nazism Andrea Röpke.

– De här hemliga nazistiska tältlägren som numera Sturmvogel regelbundet anordnar är mycket farliga, eftersom barn där får en hård ideologisk och soldatinspirerad högerextrem uppfostran. Många relationer uppstår på lägren och på det viset har det genom årtionden växt fram högerextrema parallellsamhällen.

Det säger Andrea Röpke, kanske den främsta experten på den organiserade nazistiska barnuppfostran som bedrivs i Tyskland.

Meningen med lägren är att barnen under skolloven ska komma bort från det förhatliga demokratiska samhället och få uppleva en homogen "folkgemenskap" där det inte finns några utlänningar, svaga människor eller politiska motståndare. Där ska de få in Tredje rikets ideal med rasistiska tankegods och elittänkande.

– Ja, det är mycket, mycket farligt, sammanfattar Andrea Röpke.

Liknande organisationer

Det finns andra högerextrema organisationer med inriktning på barn. Men Sturmvogel verkar enligt Andrea Röpke vara den för närvarande största av dem. Eftersom den håller en så låg profil är inte mycket känt om den. De flesta barnen tycks komma från nationalistiska bosättare, många bor i Mecklenburg-Vorpommern men också i Bayern, Hessen och Niedersachsen. De bildar familjer och i vissa fall nästan kolonier med likasinnade för att uppfostra sina barn enligt principerna för en elitisk "folkgemenskap", i Tyskland kallas rörelsen för Völkisch.

Uppfostran äger naturligtvis inte bara rum på lägren utan också i familjerna och bosättarkolonierna. Redan tidigt i skolan skiljer barnen ut sig, de får inte ha samma sorts uppväxt som andra barn. Familjen och den politiska gruppen sätter normer och värderingar, och lydnad och anpassning till auktoriteterna är de viktigaste dygderna. Barnen ser gammeldags ut - flickorna ses alltid på lägren i långa mörka kjolar. Ofta har farföräldragenerationen varit med i det gamla nazistpartiet och många föräldrar är orienterade mot NPD.

Andrea Röpke

Andrea Röpke är akademiker och journalist med inriktning på högerextremism i Tyskland. Hon är flerfaldigt prisbelönad och bland annat utsedd till årets journalist år 2011 av branschtidningen Medium Magasin.

2015 tilldelades hon Paul-Spiegal-priset för sitt civilkurage av den Judiska Centralrådet i Tyskland.

Hon har även skrivit flera böcker om tysk nazism och används som expert i rättegången mot den nazistiska terrorcellen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!