Här ordnar Kvällsposten och naturvännen David Sundling mat till de två rådjuren som sitter fast på ön i Kalmarsund. Foto: Karl Nilsson
Här ordnar Kvällsposten och naturvännen David Sundling mat till de två rådjuren som sitter fast på ön i Kalmarsund. Foto: Karl Nilsson

Expert lugnar efter larm om felmatning

Publicerad
Två rådjur sitter fast på en ö under Ölandsbron.
Efter att Expresen/KvP matat dem med hö har flera oroats av att maten kan skada dem.
Men expertisen lugnar jägarna:
- Hö är torkat gräs, det äter rådjur på ängar, från fårens foder och i kärvar. Det är ingen fara, säger zoologen Mats Höggren på Kolmården.
Efter nyheten i tisdags om de två rådjuren som är fångade på en ö under Ölandsbron har flera jägare reagerat på att Expressen/Kvällsposten gett rådjuren hö.
Jägaren Bennet Eliasson sa till Sveriges Radio Kalmar på torsdagsmorgonen att rådjuren riskerar att dö på grund av för mycket näringsrik mat. På frågan om hur illa det kan gå svarade Eliasson:
- Det är nattinatti, det finns inga rådjur kvar utan de ligger där på backen.

Sågar kritiken

Men Kolmårdens expert Mats Höggren sågar kritiken.
- Att rådjuren skulle få ont i magen av att någon slänger ner lite hö är bara jägarretorik, säger han til Expressen/KvP.se och fortsätter:
- Hö är inte den typen av foder de får ont i magen av. Om man däremot matar älgar och rådjur med kraftfoder kan de få problem.

Designade att överleva

Mats Höggren säger att rådjuren har mycket goda möjligheter att överleva vintern.
- Rådjur och älgar är designade att överleva i vårt klimat, de går ner på sparlåga under vintern och behöver inte så mycket mat. Den mat som finns på öarna räcker för rådjuren, och när isen lägger sig igen kan de enkelt ta sig därifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag