Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: "Jag uppfattar att man vill obstruera"

Enligt Expressens krönikör, försvarsbloggaren Carl Bergqvist, finns ingen anledning att flyga med avslagen transponder eftersom man ändå kan lokaliseras genom militär radar.
Foto: Cornelia Nordström

Det ryska militärplanet flög med avslagen transponder och utan att lämna in någon färdplan.

Ett inte obekant grepp för landets flygvapen, som genom att flyga under radarn ställer till problem för den civila flygtrafiken – och var farligt nära ett civilt plan.

– Jag uppfattar att man vill obstruera, att det finns någon form av uppsåt. Man skiljer ut sig jämfört med andra länder när man gör så här. Deras möjligheter att lösa uppgiften eller hämta in information påverkas inte av att man har en avslagen transponder, säger major Carl Bergqvist, själv stridspilot och krönikör på Expressen.

Vid lunchtid på fredagen upptäcktes det utländska planet över Östersjön av radar. Svenska och danska stridsflygplan skickades upp för att identifiera det.

Då hände något som hade kunnat sluta i en katastrof.

Daniel Josefsson, jaktledare på stridsledningscentralen i Luleå berättar för DN.se:

– Plötsligt gjorde militärplanet en sväng och jag förstod att det om ungefär en minut skulle vara på kollisionskurs med det civila flygplanet.

Om det inte vore för att det civila flyget väjde hade risken varit stor för en kollision.

Ingen påslagen transponder

Men trots att det är riskabelt har ryska flygvapnet gång på gång rört sig i trafikerade områden utan påslagen transponder, vilket gör att bara en militär radar kan upptäcka att något rör sig i luften.

– Man tar på sig ett väldigt ansvar när man flyger med avslagen transponder, utan färdplan och kontakt med flygledare, säger Expressens krönikör, försvarsbloggaren Carl Bergqvist, som driver bloggen Wisemans Wisdoms.

Enligt honom finns ingen anledning att flyga med avslagen transponder, eftersom man ändå kan lokaliseras genom militär radar.

– De rör sig i Östersjön och Öresund. Alla som har en militär radar ser dem. Man skapar bara problem för den civila flygtrafikledningen där den militära måste stötta den civila, och skapar därmed ett extra led.

"Fuskat tidigare"

Men ett tänkbart motiv enligt Bergqvist är att binda upp resurser för den svenska incidentberedskapen, eftersom de måste gå upp och identifiera vilken typ av plan det rör sig om.

– Ryssarna har också fuskat tidigare. När de kränkte Finland för några veckor sedan flög de på en civil färdplan och utgav sig vara Aeroflot. Senare visade det sig att det var ett ryskt fraktflyg från militären, säger Carl Bergqvist.

Hur allvarligt är det att de var så pass nära ett civilt flygplan?

– Det här är jätteallvarligt. Just det området där det här hände är ett av Europas mer trafikerade områden. Det finns ingenting man kan göra åt det här. Om man inte följer reglerna om transponder så finns inget sätt att hindra det på.

Stor säkerhetsris

Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, tycker också att Rysslands sätt att agera på är svårförklarligt.

– Jag kan inte se någon anledning till att flyga i närheten av Nordens största flygplats utan transponder. Då struntar man egentligen helt i säkerheten, säger han.

Ännu är det inte klarlagt vad planet gjorde här, men Stefan Ring håller det för otroligt att det skulle röra sig om en sanktionerad flygning.

– Att detta skulle vara beordrad verksamhet från den högsta militärledningen är för mig osannolikt. Snarare tror jag att det är beslut som är tagna på lägre nivå, där man inte riktigt har förstått vad man utsätter sig för.