Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Hon har ändrat sig – som folket

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild / HELSINGBORGS-BILD AB KV LLSPOSTEN
Foto: Martin H ien / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN

Drottning Margrethes uttalanden om invandringspolitik och integration överensstämmer väl med den allmänna meningen i landet. Det anser historikern Sebastian Olden-Jørgensen.

– Hon har följt med folksjälen från en övervägande tolerant och flyktingvänlig linje till en allt mer bekymrad hållning, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Åsikterna har haglat efter förhandspubliceringen av drottning Margrethes åsikter om dansk integrationspolitik. Historikern Sebastian Olden-Jørgensen understryker framför allt att drottningen är i sin fulla rätt att ha åsikter – och att ge uttryck för dem.

– Kungahusets politiska uttalanden ska inte vara kontroversiella men får gärna vara tankeväckande. De ska samla och inte splittra. Det är deras uppgift och den är både moralisk, politisk och kulturell, säger han.

Folketingets talman är numera Dansk folkepartis förra ledare Pia Kjærsgaard. Hon säger att hon är glad att drottning Margrethe vill dela med sig av sina observationer och sin livsvisdom.

– Till skolklasser som besöker Folketinget säger jag alltid att en god demokrat är en person som lyssnar och med tiden gärna ändrar åsikt, för det är inte förbjudet att bli klokare, säger Pia Kjærsgaard till Berlingske Tidende.

– Så är det att vara demokrat, så är det att vara människa och så är det naturligtvis även för drottningen.

Lars Hovbakke Sørensen, som är historiker och expert på danska kungahuset, konstaterar att drottningen har blivit modigare och mer politisk.

– Alla de stora partierna har ändrat inställning i invandringsfrågan. Drottningen visar att hon har förflyttat sig på samma vis som de, och som många i befolkningen.