Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: "Han kommer anlägga fler bränder"

Gryningspyromanen Ulf Borgström.
Foto: Tomas Leprince

Sköter sig Ulf Borgström i fängelset kan han vara ute redan 2016.

- Han kommer då att fortsätta anlägga bränder, säger en av världens ledande experter på mordbrännare i boken om Gryningspyromanen.

Författarna har tagit del av Dian L. Williams forskning och även intervjuat henne.

Dian L. Williams, en av världens ledande experter på mordbrännare.
Foto: Foto: - -

Hon använder inte begreppet pyroman när hon resonerar om Ulf Borgström. Pyromaner är bara en liten undergrupp av mordbrännare. Det är en mental diagnos.

Utredare bör inte använda medicinska termer för att beskriva ett brottsligt beteende, menar hon.

I sin forskning har hon klassat sex profiler av mordbrännares drivkraft. Nyfikenhet, kriminalitet, sinnesförvirring, spänningssökande, dysfunktionalitet. Och så hämnd. En profil som stämmer i stort sett perfekt på Ulf Borgström:

"Stereotypen för hämndmordbrännaren är att växa upp i en familj där misstänksamhet mot precis alla andra är den starkaste drivkraften."

Författarna Jörgen Pettersson och David Widlund räknar upp en lång rad egenskaper som enligt Dian L. Williams forskning överensstämmer med bilden av Ulf Borgström:

"Grunden för hämndmordbrännare är rätt och slätt att utkräva hämnd för sanna eller inbillade oförrätter."

Ulf Borgström anser sig ha varit orättvist behandlad under större delen av sitt liv. En utlösande faktor till mordbränderna kan ha varit när hustrun och hans två söner lämnade honom. Det sammanföll åtminstone i tid.

Misstänksam och fientlig

I boken beskrivs hämndmordbrännaren som misstänksam mot alla, fientlig mot de flesta och då i synnerhet myndighetspersoner. Han hävdar att olika auktoriteter har hindrat honom från att nå livsmålen.

Författarna listar mängder av beteenden hos hämndmordbrännare som stämmer med Ulf Borgströms personlighet och uppträdande. Droger, mobbad i skolan, paranoid, grundmurad misstro mot andra människor.

Det som skrämmer Ystadborna vid Borgströms frigivning är den utveckling hans eldande haft. Från början ganska harmlösa mål, ofta skjul och telestationer. Sedan kulturbyggnader, kyrkor, företag. Men efter fängelsedomen i Dalarna började det brinna i bostadshus, både villor och hyresfastigheter.

Det här inget som överraskar Dian L. Williams. På författarnas frågor svarar hon bland annat:

"Hämndmordbrännare tycker att de har rätt att starta bränder. Målen är ofta sådana platser som framkallar avundsjuka hos mordbrännaren. Han behöver inte känna offret personligen. Hämndmordbrännaren planerar sina tillslag noga och följer ett stigande mönster av farlighet".

Författarna frågar sedan Dian L. Williams att om Ulf Borgström har den profil alla misstänker, kommer han då att fortsätta elda när han kommer ut från fängelset igen, att fortsätta anlägga bränder:

"Ja, det är min gissning, baserad på många års erfarenhet av mordbrännare som drivs av hämnd. Han kommer att fortsätta anlägga bränder."

Dan Granvik är den polis som haft de flesta kontakterna med Ulf Borgström, befarar också att det kommer att brinna igen. Han upplevde hur Borgström blev allt stöddigare var gång polisen misslyckades att få honom fast:

"Han blev modigare och modigare, men gjorde aldrig någonting oöverlagt", berättar Dan Granvik i boken.

"Planerade länge"

"När han gjorde något hade han planerat det länge. Han gick inte bara in och tog en tändsticka och började elda. Han tänkte ut allt i detalj innan han satte i gång."

I de rättspsykiatriska utredningar som Ulf Borgström genomgått framgår att han har en intelligens över genomsnittet. Det har inte framkommit någon allvarlig störning i lagens mening. Men psykiatrikerna konstaterar:

"I hans personlighet finns betydande antisociala drag med anpassningsstörning, oförmåga till empati, brist på ånger och skuldkänslor."

Hans egen inställning vid polisförhör, häktningar och rättegångar har inte präglats av samarbetsvilja. Han har nekat sig igenom förhandlingar. Ur protokollet från ett polisförhör:

"Jag heter Ulf Borgström. Jag vägrar att uttala mig. Jag kan sitta här i tolv timmar. Jag har rätt att vägra uttala mig. Ut härifrån annars begår du ett brott."

Polisen beredd

Vad som än händer i Ystad och Skåne när Ulf Borgström släpps kommer polisen att vara rustad. Man har breda erfarenheter av spaning och punktmarkering och har utvecklat strategin sedan Ulf Borgström bevakades senast och verkligen kunde gripas och fällas för den grova mordbranden på Bollhusgatan i Ystad.

Gryningspyromanen.  Ulf Borgström, känd som Gryningspyromanen, avtjänar nu ett fängelsestraff för grov mordbrand. Om han sköter sig i fängelset kan han släppas 2016.  Foto:  TOMAS LEPRINCE

Experten.  Dian L. Williams tror att Ulf Borgström kommer att anlägga fler bränder.

brand i Ystad.  Polisen misstänkte Ulf Borgström för att ha anlagt den här branden 2008, och grep honom. Han dömdes dock inte för den här branden.  Foto:  PATRICK PERSSON

MÖllan i skivarp brann ner.  2010 totalförstördes möllan i Skivarp av en anlagd brand. Ulf Borgström misstänktes för dådet och förhördes av polisen. Foto:  Uppdragsfoto sverige