Expert: Drottningens uttalande på gränsen

Inför sin 75-årsdag intervjuas den danska drottningen i tidningen Berlingske.
Foto: Skärmdump Berlingske
Experten: "Hennes uttalanden är på gränsen".
Foto: Martin Høien

Danmarks drottning är inte ett dugg rädd för att säga sin mening. Intervjuad inför 75-årsdagen talar Margrethe om hur flyktingar och invandrare måste ta seden dit de kommer.

– Vi ska göra plats för dem men de måste också förstå var de har hamnat. Börjar de göra saker som inte stämmer överens med mönstret i det danska samhället så måste de inse att detta inte går för sig, säger hon till Berlingske Tidende.

Experten på kungahuset Lars Hovbakke Sørensen kommenterar – "hon är precis på gränsen".

Den stora intervjun i Berlingske gjordes den 18 mars, en dryg månad efter terrorattentaten i Köpenhamn som kostade tre människor livet – filmregissören Finn Nørgaard, säkerhetsvakten Dan Uzan och terroristen Omar El-Hussein själv.

Drottningen, som regerat landet i 43 år, håller en kylig och nykter ton när hon talar om attentaten, danskarnas reaktion och hotet mot Danmark.

– Det överraskade mig inte. Jag tänkte att nu hade det blivit vår tur. När vi såg vad som hände i Paris så tänkte jag att då kommer väl vi härnäst. Först och främst ska de veta att vi inte är rädda. De vill skrämma oss men vi låter oss inte skrämmas.

– Det skulle vara meningslöst att påstå att vi inte är under press, för det är vi. Men det väsentliga är hur vi hanterar detta. Det finns ett gammalt talesätt som säger "håll huvudet kallt och hjärtat varmt". Vi kan hetsa upp oss över småsaker men när det sker något stort håller vi huvudet kallt.

"Vi ska göra plats för dem"

Diskussionen om terrorhotet utifrån leder över i ett resonemang om hur landet ska hantera de flyktingar och invandrare som vänder det danska samhället ryggen. Drottningen tycker att landet har en plikt att ta emot dem som söker sig till Danmark.

– Ja, vi ska ta emot dem, men vi ska också berätta vad vi förväntar oss. För det är vårt samhälle de kommer till. Vi ska göra plats för dem men de ska inse var någonstans i världen de har hamnat, säger drottning Margrethe till Berlingske Tidende.

– Det ena stället är inte likadant som det andra på klotet. Vi är ett gammalt samhälle som gärna tar hand om folk som behöver tas om hand. Men vi vill också att de förstår vart de har kommit. Det tror jag är mycket väsentligt.

För den skull anser inte drottning Margrethe att invandrare och flyktingar måste bete sig exakt som danskarna själva.

– De ska kunna gå i moskén om de vill det – fattas bara! – men när de börjar göra saker som inte stämmer överens med mönstret i det danska samhället så måste de inse att detta inte går för sig.

– Vi vill gärna bereda plats för dem, men de har kommit till vårt samhälle och kan inte förvänta sig att deras samhällsmodell kan föras vidare här i landet. Det är ett villkor för att bo i Danmark. Det gäller vårt rättssystem och vår känsla för vad som är rätt och fel.

"Går precis till gränsen"

Berlingske Tidende har låtit historikern Lars Hovbakke Sørensen ta del av intervjun med drottning Margrethe. Hovbakke Sørensen arbetar vid Köpenhamns universitet och betraktas som en expert på det danska kungahuset.

Han tycker att Margrethes uttalanden är på gränsen för vad ett statsöverhuvud kan tillåta sig.

– Drottningen går inte för långt. Hon går precis till gränsen för vad hon kan säga. Hon pekar på viktiga samhällsproblem men tar inte ställning till hur de ska lösas, tycker Lars Hovbakke Sørensen.

– Hon säger långt fler markanta saker i dag än för 15–20 år sedan. Det har hänt flera markanta saker på senare tid med terrorattacken i Paris och händelserna i Köpenhamn, och därför behövs fler markanta svar från drottningen som är en samlande nationell symbol.

Lars Hovbakke Sørensen tror också att Margrethe kan tillåta sig att lufta de här åsikterna nu när hon suttit på tronen så länge.

– Drottningen har byggt upp mer och mer respekt hos befolkningen genom åren och många lyssnar på vad hon säger. Det är inte så att politikerna agerar utifrån vad hon säger, men man ska inte undervärdera hur många danskar som lyssnar på hennes ord.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!