Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Exklusiva bilen stals efter slarv av bilfirman

Det var en bil av den här modellen som stals - en BMW 528i.
Foto: Bmw Ag - For Editorial Purpose

Stölden av en BMW i 300 000-kronorsklassen som stals i Mellbystrand i oktober i fjol förblev länge ett mysterium.

Senare avslöjades det att en av bilens originalnycklar varit på vift från bilfirman i åtta månader.

Nu åtalas en 19-åring för grovt häleri, rapporterar Hallandsposten.

Kvällen den 2 oktober i fjol parkerade sin BMW 528i av 2011 års modell utanför sin bostad i Mellbystrand. Men morgonen därpå var den försvunnen.

Ägaren anmälde bilen stulen, men stölden blev ett mysterium för polisen. Det elektroniska stöldskyddet gör det nästan omöjligt att stjäla bilen utan originalnycklar, men ägaren hade båda sina nycklar kvar.

Några dagar senare fick polisen syn på bilen på en parkering. Spaning inleddes och snart kom en 19-åring fram till lyxbil och låste upp den.

När ynglingen greps hade han en originalnyckel på sig. Han försvarade sig snabbt med att bilen antagligen var stulen men att han fått nyckeln av en bekant. 19-åringen hävdade också att han bara skulle hämta en cd-skiva i bilen.

Ytterligare en nyckel

Den tredje originalnyckeln som nu hade hittats var helt okänd för ägaren. Men efter polisförhör med säljaren på bilfirman där ägaren hade köpt bilen visade det sig att nyckeln hade varit spårlöst försvunnet sedan februari 2013.

Firman hade då beställt en ny, men utan att spärra den gamla. Senare framkom det även att det fanns ytterligare en fjärde nyckel. Den hittades i en låda på bilfirman och var också trasig men inte spärrad.

Den 19-årige mannen har nu åtalats för grovt häleri. Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt eftersom det skett efter planering.