Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-soldaten jagas i hela världen för mord i Sverige

Gert-Inge Bertinsson hittades död 10 augusti 2019. En av de misstänkta mördarna Oleksandr Traiduk har lagt ut bilder på sociala medier – där han syns med vapen.
Oleksandr Traiduk. Foto: OT.ru
Oleksandr Traiduk. Foto: OT.ru
Oleksandr Traiduk. Foto: OT.ru

Han uppger att han är soldat och poserar med vapen på bild.

Nu jagas Oleksandr Traiduk, 47, över hela världen, misstänkt för mordet på 70-årige Gert-Inge i Markaryd.

Den 10 augusti hittades Gert-Inge Bertinsson död i ett skogsparti i Markaryd kommun, mördad.

Då hade han varit försvunnen i elva dagar efter att aldrig ha återvänt hem efter ett besök hos frisören.

Misstankarna riktades mot två ukrainska män som anlänt till Sverige kort innan försvinnandet. De häktades i sin frånvaro misstänkta för att ha mördat Gert-Inge och sedan stulit hans bil.

Traiduk jagas i hela världen

Tidigare i veckan efterlyste polisen männen – Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48, med namn och bild.

Oleksandr Traiduk, 47, poserar med vapen. Foto: OT.ru

För Lavryniv väntar ett utlämningsförfarande efter att han greps av tysk polis invid motorvägen söder om Berlin.

– Proceduren är påbörjad men det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta. Det beror på hans inställning till att lämnas ut, säger polisens presstalesman Robert Loeffel.

Nu jagas Lavrynivs kumpan Oleksandr Traiduk över hela världen.

– Vi vet inte var han är. Tydligen har de delat på sig men vi vet inte var, när eller hur. Bilen saknas fortfarande, säger Robert Loeffel.

Personer som ser den efterlyste uppmanas att kontakta polisen – utan att ingripa själv.

– Det kommer in tips hela tiden. Det är stort intresse för den här utredningen, säger Robert Loeffel. 

På sociala medier uppger Oleksandr Traiduk att han tjänstgjorde som soldat på 90-talet. Där har han också lagt upp militärbilder samt bilder där han poserar med vapen.

Tränar kampsport

På andra bilder ser man hur den muskulöst byggde Traiduk poserar i träningskläder och kampsportshandskar. De varvas med andra fotografier av mer vardaglig karaktär. En bild som är upplagd hösten 2016 är visar en vägskylt på en motorväg i södra Sverige.

Bilden på Oleksandr Traiduk som släppts av svensk polis. Foto: Polisen / Polisen

Efter Gert-Inge Bertinssons död i Markaryd fångades Oleksandr Traiduk senare på bild när han försökte använda mordoffrets bankkort för att ta ut pengar vid en bankomat i Stockholm.

Gert-Inges Volvo försvunnen

Ukrainarnas färd i Gert-Inge Bertinssons stulna Volvo XC90 – som alltjämt är försvunnen – fortsatte norrut till byn Adak i Västerbotten, där de nekades jobb som bärplockare.

Under samma period som de befann sig i trakterna kring Adak försvann 80-årige Olle under en cykeltur. Utredningen rubriceras som människorov men polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Man utreder eventuella samband mellan mordet i Markaryd och försvinnandet i Adak, men det finns inga formella misstankar mot de ukrainska männen i samband med Olles försvinnande.

Jakten på Gert-Inges mördare

• 70-årige Gert-Inge Bertinsson försvann på eftermiddagen den 31 juli efter att han besökt sin frisör i centrala Markaryd. När inte hade kommit hem klockan 23 slog anhöriga larm till polisen.

• Dagen därpå sökte ett polispådrag efter honom med hund och helikopter. På kvällen gick polisen ut med en efterlysning på Gert-Inge och hans bil, en Volvo XC 90.

• Den 5 augusti försökte en av de misstänkta flera gånger förgäves ta ut pengar med Gert-Inge Bertinssons bankkort i en uttagsautomat på Fridhemsplan i Stockholm.

• Den 10 augusti hittade en orienterare en kropp i ett skogsparti utmed E4 i Hannabad, ungefär en mil från Gert-Inges hem. Brottsrubriceringen ändrades då till mord.

• Den 13 augusti anhölls de ukrainska medborgarna Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48, som misstänkta för mord. Dagen därpå häktades de i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

• Tisdagen den 20 augusti greps Yaroslav Lavryniv på motorväg 13 söder om Berlin i Tyskland, nära Mittenwalde, där han satt ensam och helt passiv på ett vägräcke.

• Den 23 augusti meddelade polisen att kroppen som hittats nästan två veckor tidigare nu definitivt hade identifierats som den försvunne Gert-Inge Bertinsson.

Ex-soldat jagas för mordet på Gert-Inge. Oleksandr Traiduk poserar med vapen.