Ex-sessan Alexandra ska sälja bostaden och kan göra en vinst på 20 miljoner – skattefritt. Foto: Emil NordinEx-sessan Alexandra ska sälja bostaden och kan göra en vinst på 20 miljoner – skattefritt. Foto: Emil Nordin
Ex-sessan Alexandra ska sälja bostaden och kan göra en vinst på 20 miljoner – skattefritt. Foto: Emil Nordin
Grevinnan Alexandra med sönerna Nikolaj och Felix. Foto: Mikael RieckGrevinnan Alexandra med sönerna Nikolaj och Felix. Foto: Mikael Rieck
Grevinnan Alexandra med sönerna Nikolaj och Felix. Foto: Mikael Rieck
Villan på Svanemöllevej var en gåva från prins Joachim. Alexandra har nu beslutat sig för att sälja den. Foto: Emilia OlofssonVillan på Svanemöllevej var en gåva från prins Joachim. Alexandra har nu beslutat sig för att sälja den. Foto: Emilia Olofsson
Villan på Svanemöllevej var en gåva från prins Joachim. Alexandra har nu beslutat sig för att sälja den. Foto: Emilia Olofsson

Ex-sessan blir stenrik efter skilsmässan

Publicerad

Efter skilsmässan från prins Joachim fick grevinnan Alexandra en lyxvilla i Köpenhamn.

Efter skilsmässa nummer två säljer hon nu den exklusiva bostaden och planerar att bli stormrik på kuppen.

Om allt går enligt planen gör ex-prinsessan en vinst på drygt 20 miljoner kronor – skattefritt, skriver bt.dk.

När grevinnan Alexandra fick praktikanten på rederiet Mærsks kontor till bordet på festen i Hongkong 1994 visste hon inte att han var en dansk prins. Men mötet skulle bli början på en kärlekshistoria värdig en saga.

Det var kärlek vid första ögonkastet och efter mötet ska prinsen ha ringt hem till sin flickvän och gjort slut.

Året därpå förlovade sig affärskvinnan Alexandra med sin prins under en kärlekssemester i Filippinerna. Innan året var slut hade paret gift sig i Frederiksborgs slott.

Danskarna tog snabbt den Hongkong-födda Alexandra till sina hjärtan och att hon snart lärt sig danska fick hennes popularitet att stiga ytterligare.

Drottning Margrethe var också överlycklig. Den ständigt strulande prinsen verkade tack vare Alexandra vara på rätt köl.

Sommaren 1999 föddes prins Nikolai och sommaren 2002 föddes prins Felix.

Men det till synes lyckliga äktenskapet hade börjat knaka i fogarna.

Under 2004 började ryktena om att en separation var nära förfölja paret allt mer frekvent och i september offentliggjordes skilsmässan.

Men trots att Alexandra förlorade sin prins fick hon behålla i alla fall delar av kungariket.

Renoverades för miljonbelopp

Alexandras 40-årsdag blev köpet av lyxvillan på Svanemöllevej i den exklusiva stadsdelen Österbro i Köpenhamn klar. Villan fick Alexandra av prinsen i en slags gåva.

Men innan grevinnan och småprinsarna flyttande in våren 2005 renoverades bostaden för ungefär tre miljoner kronor.

Och trots att Alexandra i och med skilsmässan förlorade sin prinsesstitel fick hon behålla både apanage och drottningens kärlek.

Kort efter uppbrottet från prinsen började grevinnan också synas allt oftare med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen. Det dröjde inte länge innan han också flyttade in på Svanemöllevej och sågs ofta skjutsa prinsarna till skolan.

I mars 2007 gifte sig paret i Öster Egedes kyrka.

På gästlistan till bröllopet fanns både ex-maken prins Joachim och hans nya sällskap Marie Cavallier.

Grevinnan och hennes nye yngre man skrev dock ett äktenskapsförord där det tydligt framgick att lyxvillan på Svanemöllevej även i fortsättningen skulle vara Alexandras egendom även om äktenskapet gick i kras.

Och inte heller denna gång skulle det bli döden som skilde paret.

Grevinnans lånekarusell

I början av 2014 kunde danska Ekstrabladet avslöja att grevinnan dragit på sig mångmiljonskulder. Lånekarusellen hade dragit i gång när hon gifte sig med Martin Jørgensen. Grevinnan lånade runt 100 000 kronor i för att upprätthålla sin livsstil och hade då lånat drygt sex miljoner med villan som säkerhet, skrev tidningen.

I september 2015 slogs skilsmässospiken i kistan.

Äktenskapet mellan grevinnan Alexandra och maken Martin Jørgensen var över.

– När man ser att det inte finns en gemensam framtid och att det finns vissa grundläggande värderingar som är annorlunda, då måste man ta en funderare, sa Alexandra till nyhetsbyrån Ritzau i samband med att uppbrottet offentliggjordes.

Men nu är det mer tydligt än någonsin att Alexandra vill lägga det gamla bakom sig och starta upp på nytt.

Tidigare i veckan kom lyxvillan på Svanemöllevej ut till försäljning.

Priset är satt till 31 miljoner svenska kronor vilket innebär att grevinnan har chansen att göra en vinst på drygt 20 miljoner kronor – helt skattefritt – om affären går i lås.

– På grund av min skilsmässa har jag valt att börja ett nytt kapitel i mina söners och mitt liv, säger hon i ett pressmeddelande till Ritzau Fokus som citeras av bt.dk.

Grevinnan har tidigare sålt fritidhuset på Alanya i Turkiet.

Blir kvar i Köpenhamn

– Prinsarna och jag vill naturligtvis starta upp i en ny omgivning. Vi har haft många härliga år i vårt hem på Svanemøllevej och nu är tiden inne för ett nytt kapitel med nya utmaningar, säger hon till Ritzau Fokus.

Samtidigt avslöjar hon att hon inte har några planer på att lämna den danska huvudstaden.

– Vi har ännu inte hittat något nytt ställe att bo på, men blir kvar i Köpenhamn. Det är en nystart vi ser fram emot, säger hon till Ritzau Fokus.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag