Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-prinsessan om livet som ensam mor: ”Hårt”

Det här är grevinnan Alexandra.
Grevinnan Alexandra berättar i en kinesisk dokumentär om skilsmässan från prins Joachim och hur det varit att vara en ensam mamma.
Foto: JENS CHRISTIAN
Grevinnan Alexandra tillsammans med sin mamma Christa Nowotny och sina söner Nikolai och Felix i samband med den sistnämndas konfirmation.
Foto: OLUFSON JONAS / IBL

Det är sexton år sedan grevinnan Alexandra och prins Joachim gick skilda vägar. 

Då var prinsarna Nikolai och Felix bara 5 och 2 år gamla. I en kinesisk dokumentär berättar ex-prinsessan om livet som ensam mamma. 

– Det är verkligen hårt, säger hon, enligt Se og Hør.

Dokumentären om grevinnan Alexandra gjordes av kinesisk tv 2018 och har setts av 20 miljoner tittare. Men den har inte gått att se utanför Kina förrän den nyligen lades ut på Youtube. Enligt Se og Hør fick den snabbt över 300 000 visningar. 

Det kinesiska reportageteamet träffade grevinnan Alexandra och hennes två söner, prins Nikolia och prins Felix, under ett par dagar i ett höstigt Köpenhamn.

Enligt Se og Hør har Alexandra och hennes sönder sällan varit så öppna om sitt liv som de är i dokumentären. Bland annat berättar grevinnan om relationen till ex-maken prins Joachim. 

– Han är en god vän och han betyder mycket för mig. Men kanske är det inte meningen att två människor ska vara tillsammans för alltid. 

Trots att skilsmässan mellan de båda omgavs av rykten om otrohet har varken prins Joachim eller grevinnan Alexandra uttalat sig illa om den andra. Tvärtom har de alltid stöttat varandra. 

– Det vi har tillsammans har vi inte för att vi ska ha det utan för att vi vill ha det. Det är äkta och inte bara för att vi världens härligaste söner tillsammans. 

Prins Joachim och grevinnan Alexandra gifte sig 1995.
Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN
Nio år efter bröllopet separerade paret. Men de har varit goda vänner sedan dess.
Foto: THOMAS BORBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
Tillsammans har prins Joachim och grevinnan Alexandra två söner. Prins Nikolai och prins Felix.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

”Det är inte lätt”

Grevinnan Alexandra får också frågan om hur det är att vara en ensamstående mor. 

– Det är inte lätt att vara ensam mamma. Det är verkligen hårt, säger hon. 

Ex-prinsessan har nyligen inlett en ny fas av sitt liv. Numera får hon inget apanage från det danska kungahuset. När yngsta sonen Felix fyllde 18 tackade hon nej till nästan. fyra miljoner om året. 

I stället arbetar hon på Bang & Olufsen och nyligen fick hon en styrelseplats hos vårdföretaget Unumed. 

Alexandra säger själv att cirkeln kring hennes person nu slutits – att hon är tillbaka där hon en gång började, som affärskvinna. I höstas berättade hon om sitt nya liv för Berlingske. 

– Jag känner mig oerhört lycklig att få gå till arbetet och göra något som jag gillar.

TV: Vem är vem i det danska kungahuset?

Vad känner du till om ”dronningen” och gänget?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!