Grevinnan Alexandra var framgångsrik affärskvinna innan hon gifte sig med prins Joachim 1995. Foto: EMIL NORDINGrevinnan Alexandra var framgångsrik affärskvinna innan hon gifte sig med prins Joachim 1995. Foto: EMIL NORDIN
Grevinnan Alexandra var framgångsrik affärskvinna innan hon gifte sig med prins Joachim 1995.  Foto: EMIL NORDIN
Efter skilsmässan från prins Joachim gifte sig grevinnan Alexandra med den 14 år yngre Martin Jørgensen. De skilde sig sedan hösten 2015. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURESEfter skilsmässan från prins Joachim gifte sig grevinnan Alexandra med den 14 år yngre Martin Jørgensen. De skilde sig sedan hösten 2015. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES
Efter skilsmässan från prins Joachim gifte sig grevinnan Alexandra med den 14 år yngre Martin Jørgensen. De skilde sig sedan hösten 2015.  Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES
Alexandra, här tillsammans med sönerna prins Nicolai och prins Felix. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURESAlexandra, här tillsammans med sönerna prins Nicolai och prins Felix. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Alexandra, här tillsammans med sönerna prins Nicolai och prins Felix. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Ex-prinsessan Alexandras tuffa start på nya jobbet

Publicerad
Uppdaterad

Den danska ex-sessan Alexandra har börjat om på ny kula och fått jobb som 

gästföreläsare i USA.

Men första dagen på jobbet blev tuff.

När Alexandra skulle tala lämnade mer än hälften av eleverna rummet, enligt Seoghor.

Grevinnan Alexandra, 53, var under flera år en av de allra mest populära medlemmarna i den danska kungafamiljen. Bland annat har hon pekats ut som en favorit hos drottning Margrethe.

Bland vanliga danskar hyllades hon för sitt sätt och för att hon på kort tid lärde sig danska efter att ha blivit tillsammans med prins Joachim.

Folkets kärlek till den Hongkong-födda Alexandra falnade inte ens efter skilsmässan från prinsen 2004.

Alexandra fick behålla miljonapanaget

Efter skilsmässan fick hon behålla det kungliga apanaget på 2,4 miljoner kronor utan att någon protesterade kraftigt men häromåret började kritiken mot henne växa.

De mest högljudda ansåg att hon inte gjorde skäl för pengarna.

I somras meddelade Alexandra plötsligt att hon ämnade avsäga sig pengarna från 2020, det år hennes yngsta son, prins Felix. fyller 18 år. 

Grevinnan Alexandra och dåvarande maken, Martin Jørgensen. De skilde sig hösten 2015.Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES PATRICK VAN KATWIJK

Kort senare avslöjade hon att hon fått ett nytt jobb, som gästföreläsare för unga ekonomistudenter på Kelley School of Business, Indiana, USA. Uppdraget är att undervisa i modernt ledarskap och etik i näringslivet.

Härom veckan gjorde hon debut som gästföreläsare på sitt nya jobb, men trots alla hennes meriter och goda vitsord utlöste hennes föreläsning ingen rusning till salen.

Snarare tvärtom. 

Eleverna lämnade när grevinnan Alexandra skulle tala

Enligt den danska tidningen Seoghor, som var på plats, var det bara 38 elever som mötte upp.

Utöver Alexandra deltog även den förre kongressledamoten Lee Hamilton, pastor Forrest Gilmore och läraren Timothy L. Fort.

När Hamilton och Gilmore talat klart lämnade över hälften av publiken rummet och stannade inte kvar för att höra grevinnan Alexandras 20 minuter långa föreläsning.

Själv tar hon inte så stort på massflykten utan beskriver dagen som en succé.

– Det är mycket berikande och ett stort privilegium att få var här och prata med unga människor som just ska starta sina karriärer. De har ju alla möjligheter, säger hon i programmet "Aftenshowet" i Danmarks Radio enligt Ekstrabladet. 

Gästprofessuren löper under ett läsår, men grevinnan har tidigare berättat att hon kommer att pendla mellan Danmark och USA.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag