Navid Modiri och Tobias Swahn besöker skolor i Sverige för att samtala med elever och lärare. Foto: Privat
Navid Modiri och Tobias Swahn besöker skolor i Sverige för att samtala med elever och lärare. Foto: Privat

Ex-nazist och flykting reser runt i Sverige för att inspirera unga

Publicerad

Navid Modiri kom som flykting.

Tobias Swahn har tidigare varit nazist.

I dag står de sida vid sida och anordnar samtal runtom i landet.

Navid Modiri kom till Sverige som flykting har i tidigare projekt engagerat sig för att sprida budskapet att samtal mellan människor är av stor vikt.

I dag gör han det tillsammans med en före detta nazist, Tobias Swahn.

I samarbete med den ideella organisationen Reach for Change har de startat initiativet Samtalsaktivisterna i Malmö.

De upplever att debattklimatet som råder inte tillåter utrymme för gränsöverskridande samtal på lika villkor.

– Vi lyckas skapa en jävla massa dömande och jagande efter syndabockar. Men vi har inte den typ av samtal som kan lösa konflikter. Vi vill åka ut till skolor och träffa barn och unga. Det samtalet vi har haft fram tills nu räcker inte, säger Navid.

Har en bakgrund i nazistiska kretsar

På sin hemsida beskriver han initiativet som "en nazist och en flykting för ett Sverige för alla". Navid Modiri är född i Iran och uppvuxen i Sverige.

Hans vän och kollega i projektet, Tobias Swahn, har en bakgrund Sveriges högerextrema och nazistiska rörelser.

– Jag tror att man kan hindra människor från att trilla dit. Jag var fram tills för ungefär tre, fyra år sedan väldigt aktiv i Sveriges extremhöger. Jag var engagerad i den nazistiska rörelsen, säger Tobias.

I dag har han lagt nazismen bakom sig. Hans verkan för polarisering i samhället blev i stället en vilja att motverka polariseringen.

– Det var en process. Jag blev trött på allt våld och hemskheter. Jag bestämde mig för att långsamt bygga upp min verklighet från början igen.

Vill motverka polarisering och öppna för samtal

De båda upplever att kritik har riktats mot initiativet på grund av Tobias Swahns bakgrund. Men de är trots kritiken övertygade om att det inte kommer påverkar deras mål.

– För att kunna förändra samhället måste vi kunna förändra samtalet om samhället. I dag finns det samtal, men det kretsar mycket kring vems fel det är, kring "vi och dem". Jag tror att vi kan inspirera men även träna människor i att kunna leda dialoger och samtal i stället för att skapa samtal som blir mer bensin på elden, säger Navid.

– Mitt personliga mål är att minska polarisering i samhället. Sverige är ett av de mest polariserade länderna i världen, det har man gjort studier på. Jag är helt övertygad om att det har väldigt mycket att göra med hur vi pratar med varandra, säger Tobias.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag