Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-militär misstänks ha skjutit sin hustru

Första larmet var att det brann hos paret. Men Räddningstjänsten hittade den döda kvinnan när de kom fram och kallade på polis.
Foto: Anders Grönlund
Den före detta yrkesofficeren häktades i går som misstänkt för mord på sin hustru.
Foto: Anders Gronlund
Försvarsadvokaten Canela Skyfacos kunde i går inte säga om hennes klient erkänner eller förnekar att han mördat sin hustru. Hans hälsotillstånd sägs vara orsaken och han vårdas för närvarande på sjukhus.
Foto: Anders Gronlund

MALMÖ. Den pensionerade yrkesofficeren vill varken erkänna eller förneka att han dödade sin hustru i parets hem utanför Ystad.

Men häktades i går som på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Han greps i parets bostad och var då kraftigt berusad. I huset låg hustrun död. Hon hade blivit skjuten.

Utåt sett har paret levt ett bekvämt liv fyllt med resor till exotiska länder från sitt fridfullt belägna hem utanför Ystad.

Den nu mordmisstänkte före detta yrkesofficeren, som är i 70-årsåldern, har haft en hög befattning inom Försvarsmakten och har bland annat varit placerad vid Högkvarteret i Stockholm.

Den före detta yrkesofficeren har ett i princip fläckfritt förflutet om man bortser från en dom 2004 i Stockholm.

Enligt källor som vill vara anonyma, men som varit bekanta med den före detta officeren under hans tjänstgöring inom Försvarsmakten, har det inträffat incidenter när han druckit alkohol.

Hittades efter brandlarm

– När han blev berusad har han ibland tappat humöret, säger en bekant till honom som Kvällsposten talat med och som själv varit vittne vid en sådan händelse.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska hustrun ha hittats skjuten i parets villafastighet på torsdagskvällen i förra veckan. Räddningstjänsten hade först fått ett larm om att det brann i fastigheten. Hennes make befann sig också i huset och ska då enligt uppgift ha varit kraftigt berusad. Han greps direkt och anhölls dagen därpå som misstänkt för mordet.

Hans försvarsadvokat, Canela Skyfacos, fick sitta ensam och utan sin klient när häktningsförhandlingen hölls i går eftermiddag i Ystads tingsrätt.

Den misstänkte mannen hade efter läkarorder hållits kvar på sjukhus men var inte mer illa däran än att han gett sin advokat vissa direktiv.

Ett var att han varken kan erkänna eller förneka åklagarens misstanke att han ska ha mördat sin hustru. I fall där en person varit kraftigt berusad kan det helt enkelt bero på att en misstänkt har minnesluckor.

Vill släppas fri

– Han kan inte ange sin inställning på grund av sitt hälsotillstånd, förklarade Canela Skyfacos i samband med häktningsförhandlingen.

Men den före detta yrkesofficeren har medgett att han var i huset när hustrun dödades.

Samtidigt begärde den mordmisstänkte mannen att han skulle försättas på fri fot.

– Han anser inte att det finns skäl för häktning, sa Canela Skyfacos.

Kammaråklagare Johanna Liljeblad hade begärt mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt för mordet på hustrun. Efter att förhandlingen hållits bakom stängda dörrar ansåg även tingsrätten det.

Det framkom också uppgifter om mannens mentala tillstånd som gjorde att tingsrätten beslutade att han ska genom en så kallad liten sinnesundersökning, en paragraf 7-utredning.

En sådan görs för att försöka klarlägga om en misstänkt lider av en allvarlig psykisk störning.

Eftersom exofficeren själv inte var på plats vid häktningsförhandlingen ska en ny hållas så fort han tillåts lämna sjukhuset. Han vårdas där för vad som beskrivits som "allvarliga skador".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!