Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Evald tvingades ringa 112 – på vårdcentralen

<p>Vårdpersonalen avbokade Evald Perssons ambulans när han beställt den från ett undersökningsrum på Capio Göingekliniken. "Jag blev inte bättre och tänkte att det här klarar sig inte. Så jag körde ut med min permobil och ringde på ambulans igen."</p>Foto: Christoffer Ekmark
<p>När läkaren inte hörde hans rop på hjälp tvingades han ringa 112 – inifrån vårdcentralen.</p>Foto: Janerik Henriksson / Tt

Under ett besök på vårdcentralen i Hässleholm fick Evald Persson, känningar av sin kärlkramp.

När läkaren inte hörde hans rop på hjälp tvingades han ringa 112 – inifrån vårdcentralen.

– Jag ropade på hjälp flera gånger men de hörde mig inte så jag ringde efter ambulans, berättar han.

Symptom vid kärlkramp

Ett tryck mitt över bröstet

Andfåddhet som kommer i samband med ansträngning

En känsla av att det är trångt i bröstet

Smärta i bröstet som ibland strålar ut i en arm, mot halsen, ryggen eller underkäken.

Källa: 1177 vårdguiden

Evald Persson, 73, från Hässleholm lever med kärlkramp. Han äter starka morfintabletter för att lindra smärtan och för att få krampen att släppa.

– Jag får anfall ungefär fem gånger om året och måste då ligga på sjukhus mellan en vecka och en månad, säger han.

Han gör också flera rutinbesök på vårdcentral. Vid ett besök på Capio Göingekliniken förvärrades plötsligt hans tillstånd och han behövde ringa 112, berättar han.

– En ny läkare påstod att jag hade magproblem och inte någon hjärtsjukdom – trots att jag har ätit medicin för hjärtat under 20 år.

Lämnades kvar ensam

Evald Persson har haft flera läkare och en komplicerad sjukdomsbild och han poängterar att han haft läkare som han trivts med vid Göingekliniken tidigare.

– Jag skulle berätta vad en specialistläkare sagt om min sjukdom, men den nya läkaren avbröt mig. Jag kände mig helt utelämnad.

Efter det fick han starka smärtor i bröstet vilket är ett symptom på ett kärlkrampsanfall. Tillståndet kan ha utlösts av stressen han fått efter läkarens bemötande, tror Evald.

– Jag berättade sa att jag mådde dåligt, sen lämnades jag kvar ensam i undersökningsrummet och kände att jag mådde allt sämre. Jag ropade på hjälp flera gånger men de hörde mig inte så jag ringde efter ambulans.

Efter en stund kom en sjuksköterska in, hon pratade med ambulanspersonalen och bestämde sig för att avbeställa bokningen.

– Hon sa att de avbeställer ambulansen, hon gick och jag blev kvar i rummet. Jag blev inte bättre och tänkte att det här klarar sig inte. Så jag körde ut med min permobil och ringde på ambulans igen.

Nu blev han upplockad av ambulansen precis utanför vårdcentralen och körd till intensivvårdsavdelningen där han var inlagd i 16 dagar.

– Det var ganska illa helt enkelt, säger han.

Fått adekvat vård

Stefan Bremberg är medicinsk chef på Capio vårdcentral.

– Jag förstår att patienten har en komplicerad situation och det kan uppstå missförstånd. Det är absolut inte en avundsvärd situation, säger han angående Evalds möte med sjukvården, säger han.

Stefan Bremberg har varit i kontakt med sjuksköterskan som avbeställde ambulansen, enligt honom har sjuksköterskan gjort en riktig bedömning.

– Vår bedömning är att patienten fått ett adekvat medicinskt omhändertagande av läkaren och sköterskan. Tillståndet som uppstått senare utanför sjukhuset och i ambulansen kan jag inte uttala mig om. Men när Sjuksköterskan pratade med 112 var han inte i behov av akut vård.