Eva Rydberg tillbaka: ”Härligt att repa igen”

Under 2020 var Eva Rydberg sjuk i flera månader. 

Fortfarande känner hon av den segdragna sjukdomen – men nu är hon äntligen i gång med repetitioner inför sommarens fyra provföreställningar på Fredriksdalsteatern. 

– Jag tycker att det har varit så hemskt, folk har varit hemma så länge och inte gjort någonting, säger hon. 

Hon är precis hemkommen från en första heldag på Fredriksdalsteatern. Eva Rydberg låter lite matt. Men lycklig. 

– Jag är alltid lite trött första repdagen efter en heldag ute i friska luften. Men det var väldigt skönt och vi hade tur med vädret i dag, säger Eva.

Eva Rydberg är glad att få komma i gång och arbeta igen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
När ”Pang i Bygget” spelades på Nöjesteatern i Malmö 2014 hade Adde Malmberg, Eva Rydberg och Kalle Rydberg huvudrollerna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Pjäsen de repeterar heter ”Pang i bygget 2” och är specialskriven av John Cleese, känd från Monty Python-gänget och som huvudrollsinnehavare i den brittiska tv-humorserien Pang i bygget. Evas barn Kalle och Birgitta Rydberg ingår i ensemblen, liksom Adde Malmberg, Robert Rydberg, Håkan Mohede, Fredrik Dolk och Lotta Thorell. 

Avskedssäsongen framskjuten

På Fredriksdals presskonferens under måndagen meddelades att sommarens föreställningar blir inställda men att ensemblen kommer att spela fyra provföreställningar under midsommarveckan. Eva Rydberg som skulle ha stått på scenen för sista gången 2022 får förlängt till 2023 och SVT spelar in en dokumentär om henne under finalsäsongen. Med coronaåren borträknade innebär det att Eva likt sin företrädare, kollega och vän Nils Poppe lämnar teatern efter 28 år på Fredriksdalsteaterns scen. 

Om hon nu kan sluta jobba. Hon menar själv att hon har varit dålig på att lyssna på sin kropp. Inte minst det senaste året.

– Jag blev jättesjuk redan i december 2019 och sen var jag sjuk hela sommaren. Men värst var det i januari-februari 2020 och då jobbade den här idioten på ändå. Och sen i mars förra året fattade jag – är det corona jag har? Hade jag vetat det här så hade jag ju inte fortsatt att jobba, säger Eva Rydberg.

Hon tog inga tester eftersom det inte fanns några att tillgå när hon var som sjukast.

– Jag är helt övertygad om att jag har haft covid, jag har haft alla symtom. Ont i kroppen, feber, hosta, svårt att andas, ont i halsen, lukt- och smakbortfall och extremt trött väldigt, väldigt länge, säger Eva. 

”Min kropp sa nej”

Så småningom fick hon även lunginflammation och läkarna skrev ut mängder av penicillin och kortison men ingenting hjälpte. 

– Till sist sa min kropp nej. Så jag fick gå till en hälsokille som hjälpte mig och så käkar jag min zink, selen, d-vitamin och c-vitamin. Sen har jag blodgrupp 0 så det är också bra, säger Eva Rydberg. 

Under sjukdomsperioden tappade hon flera kilo men åt och tränade sig i form lagom till Melodifestivalen i mars där hon framförde ”Rena rama ding dong” ihop med Ewa Roos.

– Jag är fortfarande lite hostig. Och jag var rädd att jag skulle hosta under Mello, men jag klarade det! säger Eva brister ut i ett av sina smittande skratt.

Efter ett sjukdomstyngt år har hon nu mycket att glädjas åt, stort som smått. För en tid sedan återupptäckte hennes luktsinne en saknad vän. 

– Jag tyckte, vad är detta för välbekant doft? Åh, det är kaffe! Då blev jag jätteglad för jag hade inte kunnat känna doften av kaffe över ett år, berättar Eva. 

Fler sololåtar på gång

Vaccin mot covid-19 kommer Eva Rydberg att vänta med eftersom hon lider av aktiverad protein-C-resistens (APC) som ökar risken för blodproppar.

– Dessutom nu när jag har haft covid så tror jag att jag är immun, säger hon. 

Det är en tillfrisknad och arbetssugen 77-åring som nu ser fram emot midsommarveckan med provföreställningar och nya friska teatertag nästa år. Dessutom har hon ju alltid musiken. 2018 firade Eva Rydberg sina 60 år som artist med låten ”Himmelen”. 

– Jag kan säga att det kommer mera. Men mer än så kan jag inte berätta. Så är det i den här branschen, alltid ett sånt hemlighetsmakeri, säger Eva och skrattar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!