Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva och Nicolai flydde från stadens stress – bytte liv

Erika Kits Gölevik ger dig några enkla tips.
Eva och Nicolai flydde det inrutade storstadslivet i Köpenhamn och flyttade till en skog i Halland. Foto: Eva Tram
Sönerna Finn, 9, och Bjørn, 7, stortrivs med familjens nya liv. Foto: Eva Tram
”Har man naturen tätt inpå livet ger det en energi och en tacksamhet som jag tror det är svårt att få i en storstad”, säger Nicolai. Foto: Eva Tram

Nicolai och Eva höll på att gå under av det inrutade livet i Köpenhamn.

Då tog de ett drastiskt beslut – och bytte liv. Flyttlasset gick till en skog i svenska Halland.

– Många säger att vi är modiga som har gjort det här, men Eva och jag brukar säga att det hade varit modigare att leva vidare som vi gjorde. För det hade varit med livet som insats, säger Nicolai.

Vakna. Titta på sin smartphone. Stressa till lämning på förskolan. Jobba. Hämta ungar. Stressa hem. Handla mat. Laga middag. Titta på tv. Somna i soffan. Vakna. Titta på sin smartphone. Stressa till lämning på förskolan. 

Och så vidare. Vecka ut och vecka in. 

Nicolai och Eva Tram tröttnade på det stressiga och inrutade storstadslivet i Köpenhamn. 

– Det kändes som om varje dag var precis densamma. Livet var så hektiskt, säger Nicolai och fortsätter:

– En halv miljon danskar lider av arbetsrelaterad stress och det är så många som är överviktiga och lider av depression. Och vi var på väg i den riktningen, speciellt jag. 

Vi har naturen som en kuliss till allt vi gör

Paret fick nys om ett gammalt trähus som ligger ett par mil söder om Hyltebruk i Halland. De bestämde sig för att ta en titt.  

– När vi körde därifrån pratade vi om vilket liv vi ville ha, både som vuxna människor, som partners till varandra och vad vi ville ge våra barn.

Det livet fanns i Sverige – och i skogen. Till en början var huset bara ett fritidsboende men när de skulle köra hem till Köpenhamn vid helgens slut mådde hela familjen dåligt. Ingen ville åka tillbaka. 

Så de slog slag i saken, gjorde sig av med sin lägenhet på Amager, sålde alla möbler utom sängen, packade in sönerna Finn, 9, och Bjørn, 7, i bilen. Sen drog de. Nu njuter familjen av sitt nya liv. 

– En dag i det nya livet är en dag där naturen är mycket mer inblandad. Jag är ute och springer i skogen och försöker även ta ett dopp i sjön. Sen lagar vi mycket mat över öppen eld, berättar Nicolai. 

Familjen lagar mycket mat över öppen eld. Nicolai har gett ut en kokbok i ämnet. Foto: Eva Tram
Hela familjen har naturen runt knuten. Foto: Eva Tram
Nicolai lagar mycket mat ute över en öppen eld. Han använder sig av många olika tekniker, här har han ett rotisserie från 1890-talet som han fick i 40-årspresent. Foto: Eva Tram
Familjen försöker vara ute i naturen så mycket som möjligt, oavsett väder. Foto: Eva Tram

Arbetar hemifrån

Nicolai är kock och Eva är fotograf och gemensamt har de byggt upp en verksamhet som går ut på att producera material om mat till en rad olika medier. Nicolai lagar mat, Eva tar bilder och skriver texter. 

– Vi arbetar hemifrån och vi har naturen som en kuliss till allt vi gör, säger Eva. 

Hon hoppas att fler vågar göra samma förändring i sitt liv. 

– Det är mycket mycket billigare att köpa hus här än i Köpenhamn. Vi har egen brunn och huset värmer vi upp med ved så vi har mycket lägre omkostnader, säger hon. 

– Men det kräver också att man tar sig tiden att fundera på vad som är viktigt för en, och den tiden är lättare att hitta här ute i naturen där man inte störs av så många intryck hela tiden. Det är lättare att hålla koll på vad som är viktigt. 

Vi hoppas att folk lyfter blicken

Enligt Nicolai var det ett måste att komma från stressen i storstaden. 

– Många säger att vi är modiga som har gjort det här, men Eva och jag brukar säga att det hade varit modigare att leva vidare som vi gjorde. För det hade varit med livet som insats. 

Han vill understryka att de inte vill tala om för andra människor om hur de ska leva sina liv.

– Men vi vill gärna berätta om vårt liv och det verkar finnas många som tycker det är intressant. Vi hoppas gärna att folk lyfter blicken och ser hur vi har det. 

– Har man naturen tätt inpå livet ger det en energi och en tacksamhet som jag tror det är svårt att få i en storstad.

Foto: Kvp / Kvp