Efter att ha studerat historia och journalism började Eva Bonde jobba som redaktör på en redaktion som producerar flera av Sveriges populärhistoriska tidningar – men hon upplevde att det fanns ett glapp.
– Vi fick ofta idéer, frilansförslag och tips om kvinnoöden skickade till oss som aldrig hamnade i tidningen. Tanken slog mig varför de aldrig fick vara med, säger Eva Bonde.
Tillsammans med andra engagerade frågade hon tidningens styrelse om de inte kunde göra en tidning med fokus på historiska kvinnor. De var dock inte helt övertygade.
– Då startade vi en facebookgrupp för att kunna undersöka om det fanns ett intresse för en tidning med kvinnoöden ur historien, det visade det sig göra, säger Eva Bonde.

Hon och några kolleger fick lov att göra ett specialnummer om historiska kvinnor – och det skapade ringar på vattnet.
– Människor började höra av sig och ville prenumerera och frågade när nästa nummer kom. Det gav känslan av att det verkligen finns ett sug och ett hål i marknaden efter det här.
”Man ska känna igen sig”
Eva Bonde tog därför beslutet att säga upp sig och satsa fullhjärtat på sin vågade vision – en helt egen populärhistorisk tidning med fokus på kvinnoöden, som fick namnet Historiskan.
Det första numret av den Malmöbaserade tidningen kom ut i december 2015 – och sedan dess har det rullat på.
– Vi har just nu 2500 prenumeranter och sedan distribueras varje nummer av tidningen som lösnummer på runt 6000 exemplar.
Under de fyra åren som gått har berättelsen om allt från bortglömda filosofer till missförstådda makthavare, dammats av och fått nytt ljus.
– Det handlar om representation, att man ska kunna känna igen sig i historien. Om man fortsätter en historieskrivning där bara mäns handlingar lyfts fram så skickar det signaler till flickor att det dom gör inte betyder något, säger hon och fortsätter
– Dessutom skapar man en norm som gör att tjejer känner sig mindre värderade och att färre tjejer tycker historieämnet är spännande i skolan.

Eva Bonde beskriver tidningen som ”en modern och genusmedveten historietidning med fokus på kvinnor”. Historiskan kommer ut med fyra nummer per år och en 18 juni släpps nummer 14.
– Det är vårt allra första temanummer som handlar om kampen för rösträtt.
”Ger plats åt kön och sexualitet”
Tack vare sitt arbete med tidningen tilldelades Eva Bonde det prestigefulla RFSU-priset för 2019.
– För att kunna forma sin framtid måste man förstå sin historia. Det känns fantastiskt att få dela ut årets RFSU-pris till en person som ger plats åt kön och sexualitet i historieskrivningen. Inte minst är det viktigt på en kongress där vi pratar om framtidens RFSU, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen skedde den 1 juni och består bland annat av 25 000 kronor.
– Det känns helt fantastiskt. Jag tror verkligen att det finns många kvinnor men också män som har saknat en historieskrivning där de kan känna igen sig och historiska personer de kan identifiera sig med, säger Eva Bonde.