Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eva Bergdahl har gått bort – hon blev 98 år

Inför flytten sa Eva, då 96 år: "Det började bli riktigt tråkigt här hemma, jag klättrade på väggarna, då är det dags att hitta på något."
Foto: Patric Söderström
Det fanns ett särskilt skäl till varför hon valt just Thailand. Hennes son Ingolf och hans hustru Tac bor där.
Foto: Michael Töpffer /Frilans/Scanpix 76197
Eva Bergdahl började också blogga på P4 Blekinge i Sveriges Radios hemsida.
97-år gammal tvingades Eva Bergdahl flytta hem igenm, hennes vacklande hälsa tvingade henne tillbaka.
"Hon var en helt otrolig person, berättar sonen Ingolf Bergdahl."
Foto: Patric Söderström

Krutgumman och bloggerskan Eva Bergdahl har avlidit efter en tids sjukdom, 98 år gammal.

Eva blev rikskänd när hon som 96-åring sålde allt hon ägde och flyttade till Thailand.

– Hon var en helt otrolig person, berättar sonen Ingolf Bergdahl.

Eva Bergdahl lämnade Karlskrona 2011 för att bo med sonen Ingolf och hans fru Tack i Cha Am, söder om Bangkok. Hon bloggade också för P4 Blekinge och lästes av tusentals personer. I går onsdag somnade hon in.

– Hon var en helt otrolig person som det aldrig fanns några problem för. Hennes motto var att allting ordnar sig och det levde hon efter, skriver sonen Ingolf Bergdal i ett sms.

Första mötet blev en chock

Mötet med Thailand blev först en chock men Eva började snart älska grönskan, havet, elefanterna och människorna. 1,5 år senare var hon tvungen att flytta hem igen på grund av sin vacklande hälsa.

– Hon talade om tiden i Thailand som den lyckligaste tiden i sitt liv och då var hon ändå 96 år. Hon bloggade också varje dag och fick många vänner över hela världen, skriver Ingolf Bergdahl.

Tidigare i somras bestämt sig Eva för att sluta blogga eftersom hon var för sjuk. Trots sin höga ålder var det första gången hon befann sig på sjukhus. Den 19 juni skrev Eva, genom sin son, sitt sista blogginlägg:

"Ni har givit mig sån glädje med denna blogg. Alla underbara vänner jag fått genom Er, de vänner som också bor i närheten har jag ju fått träffa och jag önskar av hela mitt hjärta att jag hade fått möta Er alla och tacka Er personligen.

Jag vill också påminna Er alla om att leva efter mottot 'allting ordnar sig' när Ni känner bekymmer, för det gör det alltid på ett eller annat sätt."

Lärde känna Eva

Programledaren Helena Gustafsson på P4 Blekinge lärde känna Eva i samband med flytten till Thailand. När de pratades vid några månader senare var Eva bedrövad över att hon inte kunde svara på alla mejl och brev som uppmärksamheten hade gett upphov till. Så föddes idén om bloggen.

"Visade sin värme"

"I texterna visade hon sin värme för djur och medmänniskor. Sitt stora samhällsintresse och många gånger också sin passion för idrott, framför allt fotboll. Jag tror vi var många som skrattade högt den gången Sverige förlorade mot Ukraina i EM-kvalet 2012 och Eva skrev 'SKANDAL SVERIGE, har inte sett ett sämre landslag under mina 96 år'. Många var gångerna hon visade prov på sin stora humor." Skriver Helena Gustafsson på P4 Blekinges hemsida.


Enligt Aftonbladet försämrades Eva Bergdahls hälsa snabbt efter ett lårbensbrott för ett par veckor sedan. Hon avled på onsdagen på Karlskrona lasarett.

– Vi såg på mamma att hon mådde väldigt dåligt men hon orkade ta min frus hand och krama den riktigt hårt en sista gång, säger sonen Ingolf till Aftonbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!