Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva, 59, rädd att smittas av hemtjänsten: ”Fasansfullt”

Dagarna skiljer sig inte särskilt åt vare sig smittan finns eller inte – Per Follin förklarar.
Eva Hümmet.
Eva Hümmet sitter i rullstol och är beroende av daglig hjälp.
Foto: COLOURBOX
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Eva Hümmet, 59, säger att hon under några månader i höstas hade 66 olika vårdare från hemtjänsten och trots att hon uttryckt oro använder de varken munskydd eller visir.

Nu är hon rädd för att smittas av coronaviruset.

– Det känns fasansfullt, konstaterar hon. 

Funktionshindrade Eva Hümmet i Malmö är 59 år och beroende av hjälp från hemtjänsten flera gånger per dag. Precis som många andra är hon väldigt orolig för att smittas av coronaviruset.

– Hur ska jag veta att de som kommer hit är friska?, frågar hon sig.  

– Jag får höra att de är ute och träffar folk och firar valborg, sedan kommer de hit och ska jobba. De kanske har träffat någon som inte varit frisk. 

Enligt Eva Hümmet kommer många olika vårdare hem till henne, från september till december har hon räknat till 66 personer. Dessutom har hon fått höra att hemtjänstpersonalen samlas på större möten två gånger om dagen. 

Hon hade känt sig tryggare om vårdpersonalen haft munskydd eller visir när de hjälpt henne eftersom de behöver komma nära.

– Det är för deras skull också tänker jag, att de är skyddade mot smitta. 

Sölvesborg har beställt skydd från Kina

Åsa Ollerstam Lundh, avdelningschef för ordinärt boende i Malmö, svarar att hemtjänstpersonalen använder munskydd vid misstänkt eller konstaterad smitta. 

 – Det är klart vi förstår att man är orolig, absolut gör vi det. Vi har skickat ut information om att vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för när vi ska använda skyddsutrusning och där är inget annat sagt ännu.  

– Vi måste använda skydden där de bäst behövs för att säkerställa att vi har tillräckligt. Men det kan vara så att förhållandena ändras.

Men det finns undantag från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nyligen fattade man i Sölvesborgs kommun beslut om att göra en större beställning från Kina för att all personal inom äldrevården inom ett par veckor alltid ska ha munskydd på sig.

– Det är skönt att höra att stora leveranser nu inkommer, konstaterar Åsa Ollerstam Lundh. 

Kan det stämma att man under några månader får hjälp från 66 olika vårdare? 

– Det beror på hur mycket hjälp man behöver, hur många gånger om dagen och hur många per gång. Vi mäter kontinuiteten över 14 dagars perioder och jag kan säga att snittet för Malmö generellt ligger bättre än riket. 

– Sedan skiljer det sig åt mellan olika hemtjänstgrupper och vi jobbar ständigt på att minska gapet. Vi är på väg, det blir bättre och bättre. 

”Känns fasansfullt” 

Åsa Ollerstam Lundh säger att de försöker vidta försiktighetsåtgärder på sina möten. 

– Grupperna, som är lite olika stora, måste träffas för att rapportera och vi har de lokaler vi har. Men vi jobbar aktivt med att exempelvis inte sitta så nära och att alla inte behöver vara i rummet samtidigt. 

Eva Hümmet, som tillhör riskgrupp, konstaterar att hon inte är rädd för att dö men att hon är rädd för att få Covid-19. 

– Ska jag sitta här och vänta på att bli sjuk? Det är inte okej längre. Det är helt omöjligt att hålla ett avstånd på en eller två meter när de ska hjälpa mig.

Eva tystnar innan hon fortsätter: 

– Det känns fasansfullt. 

Infekterad strid om muren som ska skydda Falsterbonäset

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!