Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eva, 59, fick aggressiv bakterie efter hundbett

Eva Walder, 59 år från Vitaby, smittades av den mycket ovanliga sjukdomen difteri. Såret utvecklades till en otäck infektion.
Foto: Privat
Evas hand efter operationen.
Foto: Privat
Så här såg Evas hand ut när den först började svälla och som hon bestämde sig för att uppsöka vård.
Foto: Privat

Eva Walder var nära att förlora handen efter att hon blivit biten av sin egen hund. Men det var inte bettets fel i sig, utan en ovanlig bakterie som orsakade den svåra infektionen.

– När jag vaknade upp på operationen var det första jag tittade efter om jag hade kvar min hand, säger Eva Walder, 59.

Infektionsläkaren berättade för Eva Walder att han aldrig sett något liknande när Eva klev in på handkirurgen i Malmö den 14 augusti. Ovetandes om att hon blivit smittad av den ovanliga sjukdomen difteri, hade Eva gått runt med ett köttigt sår utan rätt behandling i nästan tre veckor.

– Infektionsläkaren sa att han aldrig varit med om något liknande. Det var en snackis runtom på avdelningen och alla pratade om det, säger Eva Walder.

Difterin hittade sin väg in i bitsåret

Eva Walders otäcka sår på handen fick hon efter att hon blivit biten av sin egen 85 kg stora hund när han skulle duschas.

– Jag råkade komma åt svansroten och då högg han mig. Det blev ett litet jack på högerhandens framsida som blödde lite. Jag bedömde det som något jag själv kunde hantera.

Eva ansåg till en början att bettet inte var tillräckligt allvarligt för att uppsöka vård. Hon plåstrade om sin hand och gick till jobbet som vanligt. Det var troligen på Evas jobb, i nära kontakt med kunder, som difteribakterien hittade sin väg in till såret.

Smittskyddsläkare ringde upp

Oklara rutiner och långa remisstider på Kristianstads sjukhus låg bakom Evas ovetande kring sjukdomen. Enligt henne var både rutinerna och informationen knapphändig. Det var först efter odlingsproverna skickats vidare till Stockholm som en smittskyddsläkare från Stockholm ringde upp henne.

– Jag blir uppringd av smittskyddsläkaren. Jag stod och plockade upp varor på jobbet och han frågade mig om jag inte skulle bli hemskickad. Läkaren sa att difteri inte har varit vanligt i Sverige på 25 år.

Mottogs väl på handkirurgen

Efter att ha talat med smittskyddsläkaren skulle hon få en remiss till Malmös handkirurg. Ändå dröjde det nästan en hel veckas väntan innan Eva själv beslöt sig för att ringa upp handkirurgen. Då hade såret hunnit bli ännu värre och hon lades in akut och isolerad från andra patienter.

– När jag kom dit tog de hand om mig och jag blev opererad. Där fick jag sådan bra vård, men samtidigt var jag livrädd över vad som skulle hända. Det var väldigt otäckt. När jag vaknade upp på operationen var det första jag tittade efter var om jag hade kvar min hand.

När Eva Walder opererades togs allting som var svart i såret bort för att därefter fyllas med vävnad taget från undersidan av armarna på Eva.

I dag har Eva skickat in en anmälan hos patientnämnden. Hon har kvar sin hand med viss rörelsesvårighet som följd. De groparna som Eva Walder nu har på underarmarna kommer oundvikligen att påminna henne om den ovanliga sjukdom som hon en gång drabbades av.

Corynebacterium ulcerans difteri

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Skåne om difteri:

Två typer av difteri – Det finns olika sjukdomsbilder av difteri som orsakas av corynebakterier. Dels finns det hud-difteri och dels finns det halsdifteri som börjar som halsfluss. Difteri är en sjukdom som lyder under smittskyddslagen. I Sverige rör det sig om enstaka fall per år.

Sjukdomsförlopp – Det börjar oftast som en inflammation och i sårbildningen finns det risk för att vävnaden dör.

Behandling – Se till att patienten har vaccinationsskydd mot difteri-toxin. Den här typen av infektion ska behandlas med antibiotika. Känner man till att det rör sig om difteri ska patienten ha ett eget rum.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!