Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europol: Här växer de kriminella mc-gängen

EXPANDERAR. Våldet ökar när mc-klubbarna etablerar sig i fler städer.
Foto: SUVAD MRKONJIC
I expansionens kölvatten finns en våg av kriminalitet. Och med den kriminella verksamheten kommer våldet. Enligt siffror från Europol ökade antalet kriminella mc-avdelningar i Europa från 559 till 829 mellan år 2010 och 2015.
Foto: ANDERS YLANDER
Hells Angels är, enligt siffror från Europol, störst.
Foto: BOBBO LAUHAGE
När det blev för många medlemmar i HA-Helsingborg startade mc-klubben en ny avdelning i Hässleholm.
Foto: JENS CHRISTIAN

De kriminella mc-gängen expanderar i Europa - och i dess spår följer våld och mord.

På bara fem år ökande antalet avdelningar i Europa med över 50 procent - och flera mindre klubbar har utmanat Hells Angels och Bandidos.

I Sverige råder viss samexistens mellan de två stora klubbarna, enligt polisen. Här kommer utvecklingen att styras av huruvida nya klubbar försöker slå sig in. 

– Har man behov av att expandera så gör man det, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelsetjänst i Region syd.

Narkotika, utpressning, prostitution, trafficking, vapenhandel, våld och mord. När de kriminella mc-klubbarna expanderar i Europa leder det till kriminalitet och kamp om territorier. Nu finns det vad polisen definierar som kriminella mc-klubbar i Europas samtliga länder.

– Vi ser att kriminella motorcykelklubbar växer enormt i Europa - i synnerhet på Balkan. Dessutom ser vi ett ökat antal gatugäng och stödgrupper som beter sig på samma sätt, sysslar med samma saker och som bär samma typ av ryggmärken som mc-klubbarna, säger Jan Op Gen Oorth på Europol till danska Ekstrabladet.

Hells Angels störst

I expansionens kölvatten finns en våg av kriminalitet. Och med den kriminella verksamheten kommer våldet. Enligt siffror från Europol ökade antalet kriminella mc-avdelningar i Europa från 559 till 829 mellan år 2010 och 2015.

Störst är Hells Angels med 262 avdelningar i 38 länder, enligt siffror från Europol, rapporterar Ekstrabladet.

– Maktbalansen är den samma som tidigare när det gäller vilka som är de ledande aktörerna bland de kriminella mc-gängen. Men det finns lokala områden där maktbalansen skiftar när nya spelare kommer in på banan, säger Jan Op Gen Oorth till Ekstrabladet

Patrik Andersson är kommissarie vid polisens regionala underrättelsetjänst i Region syd och expert på kriminella mc-gäng. Enligt honom går den kriminella verksamheten bland klubbarna tillbaks till 60-talet då tillverkning av metaamfetamin blev den första rejäla inkomstkällan för klubbarna i USA.

– Innan dess körde man runt och festade. Men då började man med detta och att jobba som vakter vid olika tillställningar och liknande. Och det har fortsatt, man har byggt på intressesfären, säger han.

Märket visar

Stora delar av den kriminella verksamheten kretsar kring det våldskapital som följer med ryggmärket. Inte sällan har mc-klubbarna, blad annat genom att exponeras i medier, kunnat bygga ett starkt lika med-tecken mellan våldskapital och klubbens ryggmärke, menar Patrik Andersson.

– De här grupperingarna vet att man etablerar sitt ryggmärke. Det räcker, ibland behöver man inte säga något, allt framgår av det märke man bär på ryggen.

I Europa är inkomstkällorna narkotika, utpressning, prostitution och trafficking. Det, plus stora intressen i den pengastinna ekonomiska brottsligheten, är även födokrokarna för svenska kriminella mc-klubbar, enligt Patrik Andersson. Men det finns ett undantag.

– Det vi inte sett i så hög utsträckning är människohandel och prostitution. Där vet jag att grupper i både Holland och Tyskland har haft väldigt stora intressen. Men i de länderna finns en helt annan lagstiftning vad gäller prostitution med mer eller mindre legala bordeller.

Nya mc-gäng

I Sverige är expansionen mer begränsad jämfört med den i Europa - inte minst beroende på Sveriges storlek. 

– Vi ser det, men det är inte jätteexpansivt. Men det beror också på hur territoriet ser ut, var man kan tjäna pengar. Sverige är inte så stort.

Men på vissa håll händer det saker som polisen håller koll på.

– Vi har sett det i Skåne under förra året när medlemmarna i Hells Angels i Helsingborg blev alldeles för många. Då blev det en ny avdelning i Hässleholm. 

Och det finns även tecken på att nyare grupperingar försöker slå sig in.

– Vi ser även att Satudarah kan vara på gång att etablera fler chapters, och i så fall är det i Stockholm och Sundsvall man är på gång i. Men de har inte tillräckligt många medlemmar än.

I stället är det de stora klubbarna som dominerar.

– Hels Angels är de som konsoliderat sin makt och expanderar, även om det inte är i så stor utsträckning som på andra håll i Europe. 

– Och Bandidos är starka i Helsingborg. Men i Malmö har de två avdelningarna blivit en, de är för få medlemmar för att vara två fullvärdiga klubbar.

"Då kan vi en effekt" 

Större konflikter mellan grupperna är ovanliga - konflikter attraherar uppmärksamhet från polisen. Dessutom riskerar större konflikter att resultera i politiska beslut som kan drabba klubbarna.

Och i södra Sverige har de två stora klubbarna gått samman för att stoppa nykomlingar, enligt polisen.

– Vi har haft två ordentliga etableringsförsök från Outlaws i södra Sverige. Och där är vi inom polisen av uppfattningen att Hells Angels och Bandidos har gjort gemensam sak för att förhindra detta. 

Hur situationen utvecklas framöver avgörs troligtvis i hög grad på de nya klubbarnas eventuella etableringsförsök.

– Jag tror att om man har behov av att expandera så gör man det. Samtidigt är man lite försiktig. Marknaden styr och man vill behålla sin del av kakan. I nuläget lever grupperna i en viss samexistens.

– Men kommer det nya klubbar. Tittar man på Gremium och om Satudarah expanderar då kan vi få en effekt, säger Patrik Andersson.


 Följ Kvällsposten på Facebook och få de senaste nyheterna i ditt flöde 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!