Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU stoppar gränskontrollerna – hundratals kan mista jobbet

Varje dag måste hundratals resenärer visa sina id-handlingar innan de tillåts stiga av i Hyllie. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Vad tycker du om att gränskontrollerna slopas? Lena Politanska, 27, Landskrona, speditör – Det är kanske bra. Har det gett något resultat är det bra att de haft det men är det meningslöst leder det bara till frustration bland resenärerna. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Vad tycker du om att gränskontrollerna slopas? Gabriel Aidoukovitch, 25, Malmö, restaurangägare – Har det funkat? Om det inte har det är det inte lönt och de kastar bara bort pengar. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Anders Rudfjord och Camilla Munch har precis kommit ut från kontrollen i Hyllie. Vad tycker du om att gränskontrollerna slopas? Anders Rudfjord, 47, Hamar (Norge), läkare. – Svårt att säga. Vi har ju inget sånt men vi har aldrig sett så många poliser på samma gång förut. Camilla Much, 40, Oslo (Norge), läkare – Det såg lite våldsamt ut och var obehagligt. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Vad tycker du om att gränskontrollerna slopas? Anton Nilsson, 18, Student, Lund – Det är bra eftersom det kommer gå snabbare med tågen nu men det finns dåliga sidor också. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Både poliser och civilanställda kontrollerar passen. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Sedan gränskontrollerna infördes stoppas alla som kommer från Danmark till Hyllie, den första tågstationen på den svenska sidan. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP
Gränskontrollerna vid Hyllie kan gå mot sitt slut, Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
1 / 9

Under onsdagen stod det klart att EU-kommissionen inte accepterar en förlängning av Sveriges gränskontroller. Beslutet kan innebära att hundratals kontrollanter förlorar sina jobb. 

Gränspolischefen menar dock att kontrollerna kan fortsätta trots EU:s besked.

– Vi planerar och resurssätter efter det som regeringen avgör, inte EU-kommissionen utan regeringen, säger Patrik Engström, Sveriges gränspolischef.

Sedan slutet av 2015 har Sverige haft undantag från EU:s fria rörlighet vilket innebär att man kunnat genomföra gränskontroller. Undantaget har sedan förlängts av EU med jämna mellanrum. En sådan förlängning får dock bara göras tre gånger och den nuvarande perioden är den sista. Det beskedet gick EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos ut med under under onsdagen. 

Gränskontrollerna som pågått sedan vintern 2015 kan alltså komma att slopas. Det innebär att Sverige efter den 12 november inte längre får genomföra kontroller på den grund man fram tills nu gjort. EU:s beslut gäller även Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. 

Vad tycker du om att gränskontrollerna slopas?Oliver Hagberg, 18, Student, Lund– Jag tycker det är bra att inte ha några gränser men det är nödvändigt att kontrollera tillförseln av flyktingar. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

100 nya kontrollanter på väg

Beskedet kommer bara några månader efter att Sveriges regering valt att skärpa gränskontrollerna. För närvarande är dessutom cirka 100 nya gränskontrollanter under utbildning i region Syd. Vad som kommer hända med arbetstillfällena vill gränspolischefen Patrik Engström inte spekulera i. 

LÄS MER: EU stoppar svenska gränskontrollerna 

– Det är på tok för tidigt. Det är ju inte heller så att vi inte har någon gränskontroll alls efter november, vi har ordinarie gränskontroll på till exempel Sturup, säger Patrik Engström.

Tågen får göra ett uppehåll på flera minuter i Hyllie när alla resenärer ska kontrolleras. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

Han säger att polisen ständigt arbetat för att tänka framåt i resurssättningen.

– Om vi skulle rekrytera personal utifrån det vi vet just nu och det ändrar sig om en vecka så står vi där sedan. Många kanske tänker "det är resursslöseri att ni har rekryterat personal som ni inte behöver" men alternativet är att vi kommer stå utan den personal som vi behöver.

"Tycker vi har gjort ett bra jobb"

När kontrollerna började 2015 fick man plocka poliser från andra regioner för att kunna möta behovet av gränskontrollanter. Patrik Engström menar att man sedan har kunnat tillföra fler och fler civila och därmed placera tillbaka poliserna till de regioner de kommer ifrån. Han kan inte svara på om polisens arbete med gränskontrollerna har gett resultat i att till exempel förhindra terrorbrott.

– Det är en stor fråga men givet de förutsättningar vi haft så tycker jag vi har gjort ett bra jobb. Vi har haft en svår och komplicerad situation som kräver utbildad personal som vi har haft brist på i hela Sverige. Kontrollerna har dessutom skett på platser som saknar infrastruktur för gränskontroll och utan anpassat it-stöd. 

LÄS MER: Gränskontrollerna skärps i Skåne 

Gränspolischefen är noggrann med att poängtera att onsdagens uttalande från EU-kommissionen inte innebär att gränskontrollerna definitivt kommer slopas och under onsdagen uttalar sig justitieminster Morgan Johansson (S) om att regeringen kan komma att gå alternativ väg för att fortsätta kontrollerna.

– Då finns en annan laglig grund att använda, att hänvisa till risken för den inre säkerheten. Frankrike har gränskontroller på den basen, med hänvisning till bland annat terrorn. Den möjligheten kan finnas för länder som vill fortsätta, men huruvida vi ska utnyttja den är för tidigt att säga, säger Morgan Johansson till TT.

Framtiden är oviss

Det som kommer avgöra hur gränskontrollerna kommer hållas kvar efter november är hur läget ser ut då enligt polischefen.

– Det finns ett grundkriterium och det är att det förekommer ett allvarligt hot mot allmän ordning eller inre säkerhet. Många tror att detta innebär någon form av krigstillstånd men det kan också vara att en viktig samhällsfunktion eller myndighet riskerar att inte kunna leverera sitt uppdrag. Det är i slutändan regeringen som bestämmer och de har pekat på att kontrollen kring den yttre gränsen vid Medelhavet inte fungerar. Man har också hänvisat till terrordåden som har varit i Sverige och övriga Europa.

Vad tycker du om att gränskontrollerna slopas?Sara Ramnefors, 30, Helsingborg, sjuksköterska– Ja det är väl bra, det känns ganska överflödigt. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

Under dagen har polisen haft en dialog med justitiedepartementet och Patrik Engström säger att framtiden får utvisa vad som kommer hända.

Kan få andra arbeten

– Vi planerar att hålla gränskontroller på det sätt som vi gör nu och sedan får vi se om det blir i minskad eller ökad omfattning från november. Men det går inte att uttala sig i september hur läget ser ut i november.

Gränskontrollerna vid Hyllie kan få ett slut i november. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

Om polisens behov av gränskontrollanter minskar menar han att det finns andra positioner de kan bli aktuella för. 

– Det råder ingen brist på arbetsuppgifter inom polisen. Vi har behov av civila brottsutredare, verkställandeutredare inom gränspolisen och anmälningsmottagare. Jag vill verkligen understryka att det här är en hypotetisk frågeställning. Vi planerar och resurssätter efter det som regeringen avgör, inte EU-kommissionen utan regeringen.

 

Detta har hänt

12 november 2015. Gränskontroller införs. Polisen har i uppdrag att kontrollera resenärers rätt att resa in i Sverige. De behöver visa nationellt id-kort men även andra id-kort som svenskt körkort kan räcka. 

3 januari 2016. Ett staket blev uppsatt på Hyllie station för att skilja på inrikesresenärer och utrikesresenärer.

4 januari 2016 Id-kontroller införs. Det innebär att andra än polisen börjar göra kontroller. Företag som kör bussar tåg eller färjor mellan till Sverige från Danmark måste kontrollera fotolegitimation på resenärerna.

4 maj 2017 Id-kontrollerna avskaffas men gränskontrollerna som görs av svensk polis skärps samtidigt, meddelade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman.

6 sept 2017 EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos meddelar att Sverige måste upphöra med sina gränskontroller mot EU. Beslutet innebär att Sverige, Danmark, Tyskland, Österrikes och Norges undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet inte kommer förlängas när det nuvarande undantaget går ut den 12 november 2017.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!