Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-politikerns stöd till migranterna i Malmö

Stöttar demonstranterna. Ända sedan EU-migranternas läger på Sorgenfri i Malmö revs i tisdags har ett antal av de boende protesterat utanför Stadshuset. På fredagen kom EU-parlamentarikern Soraya Post till platsen för att lyssna på deras berättelser. "Jag blir bedrövad, ledsen. Det är tydligt att romernas situation inte är en prioriterad fråga", säger hon. Foto: Daniel Kihlström/Tt
I en cykeltunnel nära Stadshuset bor flera EU-migranter. Foto: Fredrik Samuelson

Här får de protesterande EU-migranterna politiskt stöd.

EU-politikern Soraya Post från Feministiskt initiativ besökte migranterna och lyssnade på deras berättelser om tillvaron efter avhysningen från Sorgenfrilägret.

– Jag blir bedrövad, det som sker nu visar att romernas situation inte är en prioriterad fråga, säger hon.

Stadigheten i rösten sviktar och ögonen fuktas på Soraya Post när hon på fredagseftermiddagen lyssnar på EU-migranternas berättelser. Hon står i det stilla regnet, mitt i mellan Stadshuset och cykeltunneln där ett flertal EU-migranter nu bor efter avhysningen i tisdags då deras läger revs med grävskopor.

Runt henne trängs 30-40 migranter, ett antal journalister, aktivister och förbipasserande.

– Jag klarar inte att leva så här längre, säger en gravid kvinna som bor i tunneln. Hon snyftar och tar sig för magen.

Blir tydligt berörd

Soraya Post, själv rom och känd kämpe för romers rättigheter, blir tydligt berörd.

– Jag tänker tillbaka på mina egna erfarenheter. 1959 blev min mamma tvångssteriliserad i det här landet. Själv tvingades jag genomgå en stor sinnesundersökning för att få börja skolan. Nu är det 2015 och jag hade hoppats att det skulle vara färdigt men den här typen av politiska beslut och behandlingar av människor.

Någon i folksamlingen håller upp en skylt med ett handtextat budskap: "Human rights are for everyone".

– Det gäller inte för alla. I dag fattar politikerna beslut om romer som går rakt emot förklaringen om mänskliga rättigheter, säger Soraya Post.

Ingen kritik mot avhysningen

Polisens avhysning av Sorgenfrilägret tidigt i tisdags morse har gett eko över hela landet. Soraya Post tycker inte att avhysningen i sig var fel, däremot är hon kritisk mot hur hela saken har hanterats.

– Det som är fel är att man inte har hänvisat dem vidare till ett alternativt boende, exempelvis en campingplats eller gett dem tillgång till en bit land. Här i dag säger de att är villiga att betala självkostnadspris för dragning av el, vatten och sanitära faciliteter.

Vad har Rumänien för ansvar i det här?

– Naturligtvis har Rumänien ett ansvar, det är lätt att konstatera det. Men samtidigt har hela samfundet ett ansvar när det finns en grupp människor som far illa, oavsett vilka det är, säger hon.

Lyfter frågan

Som ledamot i Europaparlament lyfter hon ofta frågan om romers rättigheter.

– Det är jag och några till som gör det. Men det är ingen prioriterad fråga, det är bara att inse det, säger hon.

Utanför Stadshuset i Malmö fortsätter EU-migranterna sin protest.