Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-parlamentet: Gränskontrollerna är olagliga

Gränskontrollerna i södra Sverige är varken nödvändiga eller proportionerliga.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europaparlamentarikern Fredrick Federley, C.Foto: MARTINA HUBER

Gränskontrollerna i södra Sverige är varken nödvändiga eller proportionerliga.

Det slår EU-parlamentet fast i en resolution som antog under onsdagen.

– Gränskontrollerna som Sverige har satt upp anser vi i EU-parlamentet vara olagliga och oproportionerliga. Dessa påverkar tillväxten och pendlandet inom Öresundsregionen, säger europaparlamentarikern Fredrick Federley, C.

Resolutionen, som antogs med siffrorna 439 ja-röster, 157 nej-röster och 80 nedlagda röster, fördömer återinförandet av kontroller vid EU:s inre gränser, en kontroll som strider mot Schengenregelverket. 

Totalt sex länder tillämpar i dag inre gränskontroller, förutom Sverige handlar det om Frankrike, Österrike, Tyskland, Danmark och Norge.

Brister i systemet

I resolutionen konstateras att återinförandet av gränskontroller har skett på grund av brister i det gemensamma europeiska asylsystemet, inbegripet bristande politisk vilja, solidaritet och ansvarsfördelning. 

– Det som behövs är en god ansvarsfördelning av migranter mellan länderna. Gränskontrollerna som Sverige har satt upp anser vi i EU-parlamentet vara olagliga och oproportionerliga. Dessa påverkar tillväxten och pendlandet inom Öresundsregionen, säger Fredrick Federley.