Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-parlamentet: Gränskontrollerna är olagliga

Gränskontrollerna i södra Sverige är varken nödvändiga eller proportionerliga. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europaparlamentarikern Fredrick Federley, C. Foto: MARTINA HUBER

Gränskontrollerna i södra Sverige är varken nödvändiga eller proportionerliga.

Det slår EU-parlamentet fast i en resolution som antog under onsdagen.

– Gränskontrollerna som Sverige har satt upp anser vi i EU-parlamentet vara olagliga och oproportionerliga. Dessa påverkar tillväxten och pendlandet inom Öresundsregionen, säger europaparlamentarikern Fredrick Federley, C.

Resolutionen, som antogs med siffrorna 439 ja-röster, 157 nej-röster och 80 nedlagda röster, fördömer återinförandet av kontroller vid EU:s inre gränser, en kontroll som strider mot Schengenregelverket. 

Totalt sex länder tillämpar i dag inre gränskontroller, förutom Sverige handlar det om Frankrike, Österrike, Tyskland, Danmark och Norge.

Brister i systemet

I resolutionen konstateras att återinförandet av gränskontroller har skett på grund av brister i det gemensamma europeiska asylsystemet, inbegripet bristande politisk vilja, solidaritet och ansvarsfördelning. 

– Det som behövs är en god ansvarsfördelning av migranter mellan länderna. Gränskontrollerna som Sverige har satt upp anser vi i EU-parlamentet vara olagliga och oproportionerliga. Dessa påverkar tillväxten och pendlandet inom Öresundsregionen, säger Fredrick Federley.