Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-migranter lämnar omstridda tältlägret

Efter flera månaders förhandlingar har nu mer än hälften av EU-migranterna, som tidigare bodde i Pildammsparken, lämnat lägret. Foto: Johan Nilsson/TT
Carina Nilsson har tidigare sagt till Sydsvenskan att EU-migranterna måste flytta från platsen eftersom den är "en del av Malmöbornas vardagsrum" men samtidigt påpekat att det måste ske frivilligt. Foto: Lasse Svensson

Ett 100-tal EU-migranter har bott i tältlägret i Pildammsparken i Malmö, men nu tvingar kommunen dem att lämna parken.

Elva personer har redan gett sig av och nu kommer kommunen sätta upp förbudsskyltar för få resten att överge lägret.

– De har varit förnuftiga och förstår att det inte är något bra ställe att bo på, säger kommunalråd Carina Nilsson.

Tältlägret i Pildamsparken har varit en het fråga under en längre tid. Carina Nilsson har tidigare sagt till Sydsvenskan att EU-migranterna måste flytta från platsen eftersom den är "en del av Malmöbornas vardagsrum" men samtidigt påpekat att det måste ske frivilligt.

När frågan debatterades under onsdagens fullmäktige protesterade ett 50-tal EU-migranter, bland annat med banderoller, mot tvångsförflyttningen.

Men nu uppges flera migranter valt att lämna lägret och åka hem. Enligt Sydsvenskan ska det handla om mer än hälften.

Stridsåtgärder

Samtidigt väljer Malmö stad att ta till ytterligare åtgärder för att skynda på processen. Under måndagen kommer dialogen med EU-migranterna att fortsätta, då kommer även Gatukontoret att sätta upp förbudsskyltar.

– På dem kommer det att stå att de måste flytta, att det är olagligt att bo i parken och att vi kommer att komma in och städa, säger Sanna Söderberg, entreprenadansvarig på gatukontoret.

Nilsson: "Vädjade"

Kommunalrådet Carina Nilsson var redan från början inställd på att det skulle krävas kommunikation för att komma fram till en lösning i frågan. Hon anser nu att samtalen har varit framgångsrika.

– Vi har avvaktat för att vi inte ska skjutsa runt folk, vi var tvungna att lära känna situationen först. Jag var där förra lördagen och vädjade till dem, och de förstod också att det inte är någon bra lösning att bo i parken, säger hon.

Förhoppningarna om att även de EU-migranter som finns kvar i tältlägret ska lämna parken är goda. Om de lämnar parken frivilligt kommer varken kommun eller polis troligtvis att behöva besöka lägret några fler gånger.

– Om de flyttar frivilligt utgår jag från att de tar med sig sina tillhörigheter, då krävs det inga åtgärder, varken från kommunen eller från polisens sida, säger Malmöpolisens jurist John Jörgensen.