Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-migranter blev bortkörda av poliser

De EU-migranter som lagt sig att sova i gångtunneln blev väckta av polis och fick avlägsna sig från platsen.Foto: Fritz Schibli / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
– Det gick lugnt tillväga, säger Kvps fotograf på plats Fritz Schibli.Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
1 / 7

Protestaktionen utanför Stadshuset i Malmö avbröts i natt. De EU-migranter som lagt sig att sova i gångtunneln blev väckta av polis och fick avlägsna sig från platsen.

– Det gick lugnt tillväga, säger Kvps fotograf på plats Fritz Schibli.

Förra veckan stängde härbärgena både på Kontrapunkt och Johanneskyrkan. Under måndagen samlades flera EU-migranter utanför Stadshuset i Malmö för att uppmärksamma det faktum att de saknar tak över huvudet. Enligt uppgift var 50-60 demonstranter på plats under paroller som "Bostad sökes!" och "Förlåt att vi stör men vi behöver hjälp".

Väcktes

Några av demonstranterna planerade att stanna kvar över natten och hade lagt ut madrasser för att övernatta i gångtunneln intill.

Den aktionen avbröts dock av polis eftersom det råder campingförbud på platsen.

Enligt Fritz Schibli var det runt tio personer som låg på madrasser i tunneln när polis kom till platsen och väckte de som sov.

– Sedan var det ungefär 10-15 personer som var vakna och stod på trapporna.

Utsatt läge

De protesterande som lagt sig i tunneln ombads avlägsna sig från platsen och polisen tog hand om madrasser och liggunderlag.

– Det var väl några som blev irriterade men det gick lugnt tillväga, säger Fritz Schibli.

På tisdagsmorgonen var ett antal demonstrerande EU-migranter på plats utanför Stadshuset med filtar, men inga madrasser.

EU-migranternas situation i Malmö har blivit ännu mer tillspetsad sedan lägret vid Sorgenfri evakuerades i november. Även den gången gick EU-migranter och sympatisörer till Stadshuset för att protestera mot situationen. Sedan dess har bland annat Johanneskyrkan och Kontrapunkt kunnat erbjuda sovplatser men nu finns alltså inte de möjligheterna heller.