Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ettårig bebis förlorade sin fot – efter läkarens miss

Flickan behövde amputera en hel fot, en del av sin andra fot och flera fingrar. Bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: ANDERS HOFGREN / IBL

En ettårig flicka råkade bränna sig på varmt vatten och fördes till barnakuten.

Efter några dagar utvecklades brännskadan till en livshotande blodförgiftning som resulterade i en fotamputation.

Nu riktar flickans föräldrar stor kritik mot sjukvårdens agerande och anmäler händelsen till Ivo.

Den 8 augusti i fjol fick den ettårige flicka en kopp hett vatten över sig av misstag. Föräldrarna tog då flickan till badkaret för att kyla ner henne och körde därefter till barnakuten i Malmö.

Enligt läkarna täckte brännskadorna runt 40 procent av flickans kropp men var endast ytliga. På grund av det behövde hon inte förflyttas till brännskadejouren i Linköping, var deras bedömning.

Med tanke på att skadorna ter sig ytliga valde läkaren att behålla patienten i Malmö. Patienten lnlagdes på barnavdelning 1. ” står det i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Anmält till Ivo

Dagen efter fick flickan låg feber som sedan steg. Den 10 augusti steg febern till 39,5 grader men ingen läkare undersökte barnen.

Flickan kördes den 11 augusti till barn-IVA i Lund och fick diagnosen svår sepsis, blodförgiftning.  Under dagen fick hon även hjärtstopp och behövde amputera en hel fot, halva andra foten samt några fingrar på båda händerna.

Föräldrarna anmäler därför händelsen till Ivo och menar att vården inte agerat fort nog. Pappan skriver där att han uppfattar det som att läkarna var ointresserade av att behandla hans dotter. 

Flickan fick blodförgiftning och hjärtstopp.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Snabbt förlopp”

Under hela behandlingen fanns ingen ansvarig läkare, läkarna bytts hela tiden. På grund detta tappar man mycket tid på att beskriva ärandet om och om igen samt man känner sig helt otryggt. Väldigt dålig behandling på helgerna, nästan ingen person tillgänglig.” skriver han i sin Ivo-anmälan. 

Enligt verksamhetschefen Katarina Bexelius behandlades flickans brännskador enligt de rutiner som förväntas men att allt förändrades på kort tid. 

– När patienten fick sepsis blev det ett väldigt snabbt förlopp, som gjorde att man behövde handla enormt fort, säger hon till Sydsvenskan

SE FLER NYHETER: Det här är en IVO-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!