Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett skepp kommer lastat med bakverk

LÄCKRA BAKVERK. Remo Thees och Sigrid Pieper står utanför det nyöppnade bageriet Michael Mudrich på Malmös centralstation och visar upp sina läckerheter.
Foto: WAHLGREN CHRISTER

MALMÖ. EU:s vägar är outgrundliga.

Nu ska skåningarna lära sig äta tyska bakverk.

Med färja från Rügen anländer färskvarorna varje morgon till Skåne.

Remo Thees och Sigrid Pieper står bakom glasdisken på Malmö central-station. En tysk flaggvimpel hänger vid dörröppningen. Bröd och bakverk kommer på morgonen från bageriet på ön Rügen i Tyskland och anländer till Trelleborg med nattfärjan. - Fem personer jobbar för bageriet i Skåne, säger Remo Thees.

Bakas i en vedeldad ugn

 De är lite svårt att förstå dem om man inte kan tyska, men med lite swenglish går det bättre. De har upp till 14 olika brödsorter, bakat på surdeg utan tillsatt socker. Vad sägs om surkålsbröd, pumpabröd, dinkelbröd och vitlöksbröd på vild vitlök? Brödet bakas för hand och gräddas i en vedeldad ugn. Företaget var med på Ystads julmarknad i fjol och sedan dess har det bokstavligt talat rullat på. - Vi har två mobila försäljningsvagnar som åker runt i Skåne under veckorna, säger Remo och lägger upp en strösselkaka.

Turnerar i Skåne

 Två vagnar med vedeldsugnar har turnerat runt på olika torg i Skåne och i förra veckan öppnades butiken på Malmö centralstation. EU-projektet Fyra hörn har fått det tyska bageriföretaget att söka sig till Skåne. I projektet ingår regionerna sydöstra Skåne, Swinoujscie i Polen, danska Bornholm och ön Rügen i Tyskland. Ett mål är att stärka den regionala matkulturen. - Vi kan visa på möjligheterna och skapa kontakter i landet för de företag som är intresserade, säger Malin Ullman på Europa direkt som jobbar med projektet.

 Vallmosnäcka med mycket glasyr. Passar som dopp i kaffet.
 Tyskt surdegsbröd. Här ett vitlöks- och surkålsbröd.
 Orangea frukter. Kesellakaka med persika och mandarin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!