Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett riktigt hundjobb
att skriva barnböcker

HUNDERBARA ÄVENTYR. Hundarna Buster, Keddy och Nalle följer varandra ut på nya äventyr i naturen. De är huvudkaraktärerna i Jules Nilssons bok. Foto: Christer Wahlgren

Jules Nilsson lämnade det hektiska storstadslivet i London för en lugn tillvaro nära naturen i Falsterbo. Nu har hennes promenader med hunden resulterat i en poetisk skildring av Näset i barnboksform.

– Min förhoppning är att föräldrar ska njuta av att läsa boken lika mycket som barnen, säger författaren till Kvällsposten.

FAKTA

TECKNADE

HUNDAR

VI MINNS

Engelska Jules Nilsson, hennes svenske man och de tre barnen flyttade till Ljunghusen för fyra år sedan.

- Jag tyckte att lugnet var fantastiskt och njöt över att ha tillgång till naturen på ett helt nytt sätt, berättar hon.

Jules var hänförd av kustlandskapet och årstidernas skiftningar. Livet på Näset kontrasterade starkt mot det liv familjen hade byggt upp i London.

- Där var man alltid orolig för barnen och hetsade efter det senaste. Här fick vi en trädgård och möjligheten att leva våra liv utomhus.

Djuren blev bästa vänner

Som promenadsällskap skaffade Jules sig mellanschnauzern Buster. En annan hundägare anslöt sig till promenaderna med hundarna Teddy och Nalle.

De tre hundarna blev snabbt varandras bästa vänner och deras äventyr i naturen gav i sin tur Jules inspirationen att skriva en bok om dem.

- Boken är berättad så att läsaren får följa med i deras lekar i naturen och uppleva hundarnas frihet, säger Jules.

Skriver på vers

Författaren har illustrerat boken själv och skrivit hela berättelsen på vers.

- Jag tänker mig att man ska läsa boken högt så att barnen får uppleva poesin i språket. Det är sådant som gått förlorat i all ny teknik, säger hon.

Jules beskriver berättelsen som en elegant bok som vem som helst kan ha liggande framme på soffbordet.

- Även om den kan läsas för barn så har den en vuxen stil som är elegant snarare än simplifierad.

Boken "Hounds of Falsterbo" är den första av fem. De fyra andra böckerna kommer bjuda in läsaren på en resa genom de svenska årstiderna.

- Många barn som växer upp i storstaden eller i andra länder känner inte till vad som händer med landskapet i och med årstidernas skiftningar.

- I böckerna får man följa med hundarna och se vad de hittar på när vattnet har frusit eller när löven har fallit från träden, säger hon.

Den första boken har börjat säljas i Sverige, enligt Skanör Falsterbo Plus, och även hos två välrenommerade bokhandlare i London. Författaren har märkt en stor efterfrågan även bland vuxna.

- Boken beskriver en livsstil som är så långt från deras. Jag tror att de öppna landskapen och skildringarna av naturen kan verka frigörande både för vuxna och barn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!