Ett plan har tvingats nödlanda efter bråk

Planet tvingades nödlanda på Malmö airport.
Foto: Tomas Leprince

Ett plan har tvingats nödlanda på Sturup efter att en passagerare försökt att sparka in dörren till cockpit på 10 000 meters höjd, uppger polisen.

Han försökte även öppna dörrar ombord och fick brottas ned i luften.

På marken greps personen för brott mot luftfarten och framkallande av fara för annan.

Händelsen inträffade vid 19-tiden på tisdagskvällen, enligt polisens hemsida.

Flygledartornet på Sturup anropade 112 efter att kaptenen på Wizz Air-planet från Bukarest i Rumänien till Torp i Norge larmade om att man hade problem med två stökiga passagerare ombord.

En passagerare på planet berättar för norska VG att mannen stod och skrek i kabinen.

– Därefter springer han genom mittgången fram till cockpit där han får in två sparkar innan han blir övermannad av flera manliga medpassagerare. Det hela var över på fem minuter och det var relativt lugn stämning under landningen, säger passageraren till tidningen.

– När något sådant sker högt upp i luften tycker jag inte att det är kul alls, säger en annan passagerare till norska Östlandsposten.

När planet landat i Malmö greps mannen. Han misstänks för brott mot luftfarten och framkallande av fara för annan efter att ha försökt att sparka in dörren till cockpit på 10 000 meters höjd.

Fick binda fast passageraren i stolen

På Luftfartsverket kan man bekräfta vittnesuppgifterna.

– De fick gå ned på Sturup på grund av en stökig passagerare, säger Margareta Otterström på Luftfartsverket.

– Han försökte ta sig in i cockpit och försökte öppna dörrar i luften och då fick de ta hand om honom och binda fast honom i stolen och gå ned till Sturup, säger Otterström.

Polisen informerade under kvällen om en nödlandning, men på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg definierar man det annorlunda,

– Jag vet inte om jag vill kalla det en nödlandning, men planet fick gå ned eftersom en man var bråkig ombord. De har brottat ned honom i planet och överlämnat honom till laga myndighet, säger flygräddningsledare Christer Ekeroth på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Polisen Skåne skriver i natt på sin hemsida att den misstänkte är en 43-årig rumänsk medborgare som är bosatt i Norge. Händelsen är rubricerad som luftfartssabotage. Förutom att sparka in dörren till cockpit försökte han öppna två nödutgångar.

Ytterligare en person har omhändertagits misstänkt för fylleri i samband med landningen. Den person som greps och den som omhändertogs för fylleri har inget samröre.

Tipsa Kvällsposten

Telefon: 040-18 90 90

Mejl: tips@kvp.se

MMS: 71717

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!