Planet tvingades nödlanda på Malmö airport. Foto: Tomas Leprince
Planet tvingades nödlanda på Malmö airport. Foto: Tomas Leprince

Ett plan har tvingats nödlanda efter bråk

Publicerad

Ett plan har tvingats nödlanda på Sturup efter att en passagerare försökt att sparka in dörren till cockpit på 10 000 meters höjd, uppger polisen.

Han försökte även öppna dörrar ombord och fick brottas ned i luften.

På marken greps personen för brott mot luftfarten och framkallande av fara för annan.

Händelsen inträffade vid 19-tiden på tisdagskvällen, enligt polisens hemsida.

Flygledartornet på Sturup anropade 112 efter att kaptenen på Wizz Air-planet från Bukarest i Rumänien till Torp i Norge larmade om att man hade problem med två stökiga passagerare ombord.

En passagerare på planet berättar för norska VG att mannen stod och skrek i kabinen.

– Därefter springer han genom mittgången fram till cockpit där han får in två sparkar innan han blir övermannad av flera manliga medpassagerare. Det hela var över på fem minuter och det var relativt lugn stämning under landningen, säger passageraren till tidningen.

– När något sådant sker högt upp i luften tycker jag inte att det är kul alls, säger en annan passagerare till norska Östlandsposten.

När planet landat i Malmö greps mannen. Han misstänks för brott mot luftfarten och framkallande av fara för annan efter att ha försökt att sparka in dörren till cockpit på 10 000 meters höjd.

Fick binda fast passageraren i stolen

På Luftfartsverket kan man bekräfta vittnesuppgifterna.

– De fick gå ned på Sturup på grund av en stökig passagerare, säger Margareta Otterström på Luftfartsverket.

– Han försökte ta sig in i cockpit och försökte öppna dörrar i luften och då fick de ta hand om honom och binda fast honom i stolen och gå ned till Sturup, säger Otterström.

Polisen informerade under kvällen om en nödlandning, men på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg definierar man det annorlunda,

– Jag vet inte om jag vill kalla det en nödlandning, men planet fick gå ned eftersom en man var bråkig ombord. De har brottat ned honom i planet och överlämnat honom till laga myndighet, säger flygräddningsledare Christer Ekeroth på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Polisen Skåne skriver i natt på sin hemsida att den misstänkte är en 43-årig rumänsk medborgare som är bosatt i Norge. Händelsen är rubricerad som luftfartssabotage. Förutom att sparka in dörren till cockpit försökte han öppna två nödutgångar.

Ytterligare en person har omhändertagits misstänkt för fylleri i samband med landningen. Den person som greps och den som omhändertogs för fylleri har inget samröre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag