Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett elakt virus stör  kommunens arbete

Ett lurigt virus har mer eller mindre slagit ut datorerna i Karlskrona kommun. Viruset låser vissa filer på datorn vilket innebär att de anställda i kommunen inte kommer åt sina arbeten.Foto: Anna Sunesson / TT

Ett lurigt virus har slagit ut ett antal datorer i Karlskrona kommun.

Viruset gör det omöjligt att öppna vissa filer på datorn.

– Det här viruset gör mycket skada, säger Tomas Johansson, ställföreträdande kommunikationschef på kommunen till Sydöstran.

Första gången viruset dök upp var för omkring en månad sedan, då drabbades räddningstjänstens datorer. Viruset låser vissa filer på datorn vilket innebär att de anställda i kommunen inte kommer åt sina arbeten.

Efter attacken mot räddningstjänsten dök viruset upp på nytt, då hos övriga kommunanställda, skriver Sydöstran.

Varnar för viruset i mejl

Att datorerna drabbas av virusattacker är inget ovanligt, det sker med jämna mellanrum. Men omfattningen av den här attacken har fått kommunledningen att larma alla anställda via mejl, vanligtvis brukar kommunen varna för attacker genom att skriva på intranätet.

– Viruset drabbar inte bara en enskild dator utan alla datorer då det ger sig på filer som delas mellan de anställda, förklarar Thomas Johansson varningsmejlet.

Nu pågår en intensiv jakt på en lösning.

– Det är mycket arbete som går förlorat, säger Thomas Johansson.