Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett av mordoffren hade gått över till annat gäng

Här stod bilen parkerad. Polisen ska enligt vittnen hittat patronhylsor på platsen.Foto: Lars-Olof Strömberg
De två männen sköts när de satt i en bil i stadsdelen Fredriksdal i Helsingborg.Foto: Johan NIlsson/TT

Polisen kartlägger de två mördade männens sista timmar innan de sköts när de satt i en bil. Båda var kända sedan tidigare av polisen. 

Ett av offren för dubbelmordet lämnade för ett par år sedan ett kriminellt nätverk och gick över till ett konkurrerande gäng.

Utredningen av dubbelmordet på de två männen, 26 och 27 år gamla, fortsatte under måndagen med full kraft. Helsingborgspolisen har satt in betydande resurser.

Kenth Pehrsson vid Helsingborgspolisen är förundersökningsledare. Han beskriver det som att man bland annat gör informationsinhämtning av olika slag på bred front. Men man pratar också med de avlidnas anhöriga.

- Det är en ständig kontakt med anhöriga, säger Kenth Pehrsson.

Jämsides med det som Kenth Pehrsson beskriver som informationsinhämtning pågår också dörrknackning och det har hållits och hålls också ett stort antal förhör.

Först två skott - sedan fler

De två männen som sköts natten till söndagen satt i en bil. Bilen stod parkerad i stadsdelen Fredriksdal alldeles i närheten av ett seniorboende. Männen blev svårt skadade och avled senare på sjukhus.

– Jag hörde först två skott. Därefter kom ytterligare 5-6 skott i snabb följd, har en av hyresgästerna i en fastighet i närheten tidigare sagt till Kvällsposten.

Båda mördade männen var hemmahörande i Landskrona och är välkända av polisen. Den yngre av männen förekommer i flera polisutredningar bland annat i en utredning mot en bekant till honom som 2017 blev beskjuten med 17 pistolskott i sin lägenhet i Landskrona.

I rättegången mot skytten, som fortfarande sitter fängslad för mordförsöket, hördes en polisman. Han lämnade detaljerade uppgifter om bland annat 26-åringen och hävdade att denne tidigare ingått i ett tungt kriminellt nätverk i Landskrona men övergett det gänget för ett konkurrerande. 

Sven Holgersson, polischef i Helsingborg.Foto: Sanna Dolck

Mannen som som blev skjuten hade precis som 26-åringen lämnat samma gäng, vilket åklagaren menade var ett av motiven till att han blev utsatt för ett mordförsök i sitt hem.

Lojalitet skiftar snabbt

Men vem som egentligen ingår i vilket nätverk kan skifta snabbt.

– De byter gäng lika ofta som vi andra byter skjortor, har Sven Holgersson, polischef tidigare sagt till Kvällsposten i en kommentera till dubbelmordet

27-åringen som dödades tillsammans med 26-åringen förekommer också i flera brottsutredningar. Han har bland annat dömts för vapenbrott och narkotikabrott. Han har i utredningar medgett att han i perioder sålt narkotika.

Den här typen av information ingår i den informationsinhämtning som pågår för fullt. Samtidigt letar poliser efter filmer från övervakningskameror och rutinmässigt genomförs vad man kallar tömningar av mobilmaster. Det innebär att man samlar in information om vilka mobiler som varit uppkopplade mot mobilmaster i närheten av mordplatsen.

Samtidigt undersöks offrens mobiler för att kartlägga hur de rört sig och vilka de haft kontakt med.