Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett av mordmotiven: Frun var för gammal

Mohsen Sodagari, 53, döms till 16 års fängelse för mordet på sin hustru.Foto: Tomas Leprince

Mohsen Sodagari, 53 tyckte att hans nya hustru var för gammal, 45 år. Hon hade också svårt att få barn.

Det framgår av dagens dom mot honom. Mohsen Sodagari har dömts till 16 års fängelse för mord på henne.

Han ogillade dessutom att hustrun använde smink och parfym.

Domen kom i förra veckan. Under tisdagen blev domskälen offentliga.

Kvinnan mördades på eftermiddagen den 24 augusti förra året. Första larmsamtalet till SOS kom kl 15.21 om ett misstänkt mord i Lund.

– Det är, eh, jätte, blödande eller kanske död kvinna och en man i en lägenhet, säger uppringaren på det bandade samtalet. Hon bor granne med parets lägenhet i Lund.

SOS-operatören fick veta att det låg en blödande kvinna vid en öppen dörr på fjärde våningen i hyreshuset.

När polisen kom in i lägenheten såg en polisman tidigt att kvinnan troligen var död vilket också visade sig vara korrekt. Längre in i bostaden hittade de hennes make Mohsen Sodagari. Han var själv knivskuren. Sodagari fördes till sjukhus men blev själv misstänkt för att ha mördat sin hustru.

Har erkänt att han dödade frun

Kl 7 på morgonen, dagen efter, ville han berätta något för polisen. Men först ville Mohsen Sodagari träffa sin hustru.

– Det går inte, svarade en av polismännen som bevakade honom. Sodagari förstod då att hon var död.

Då, i det ögonblicket, berättade han en sak för poliserna som senare visade sig vara en lögn. Han sa:

– Det var två män som attackerade oss. Dom måste gripas. Dom var maskerade.

Mohsen Sodagari har senare ändrat sin historia och erkänt att han dödat sin hustru och han skurit sig själv med kniv efter att ha attackerat henne.

Paret hade samma dag som mordet skedde varit på en resebyrå. Sodagari och hans bror hade köpt flygbiljetter och skulle resa bort tillsammans. Hustrun skulle inte följa med på resan. Efter att ha besökt resebyrån handlade paret i en Netto-butik för 153 kronor.

Missnöjd med hustruns ålder

Väl hemma mådde Sodagari dåligt. Han hade en längre tid varit deprimerad och fått anti-depressiva läkemedel av läkare. Vid den här tidpunkten var inte bara deprimerad utan också arbetslös men även irriterad på sin hustru. Det framgår av domen.

Av förhör framgår att Mohsen Sodagari först trott att hustrun var 41-42 år gammal när de träffades för cirka 2 år sedan. Han ska ha tyckt att detta var en lämplig ålder. När han senare fick veta att hon var 45 år gammal blev han enligt uppgift missbelåten.

Det han främst ville ha var en familj, med två eller tre barn. Men paret fick inga barn och kvinnokliniken i Lund vägrade hjälpa paret med motiveringen att hustrun var för gammal. Paret hade med andra ord problem i sitt förhållande. Men det var problem på flera plan vilket framgår av förhör och andra handlingar.

Beskrivs som en "stark kvinna"

Hustrun hade i sitt hemland arbetat som sjuksköterska och var utbildad, enligt vad en syster till den mördade kvinnan berättat för polisen. Hon beskriver att den mördade alltid gett intryck av att vara "full av liv" och att hon var en "stark kvinna".

Mohsen Sodagari däremot hade svårigheter med sig själv. Det framgår av olika intyg i förundersökningen att han plågades av att ha varit arbetslös under lång tid och att han helt enkelt inte hade tillräckligt med pengar att försörja familjen. Han var också bekymrad över att de inte kunde få barn.

Deras vardag var inte den bästa. Morddagen den 24 augusti var inget undantag. En släkting till honom berättar bland annat att han uppfattat att stämningen mellan man och hustru var dålig den dagen.

Grannar larmade polis

Efter att ha packat upp de inköpta varorna från Netto hemma i lägenheten ska hustrun ha försökt lugna sin man. Hon satte sig och masserade hans fötter för att hjälpa honom. Men det blev i stället tvärtom.

Medan hustrun låg i sängen gick Mohsen Sodagari ut i köket och hämtade först en kniv och högg och skar henne. När knivbladet böjdes hämtade han fler knivar.

Hustrun tog sig under tiden från sängen och fram till ytterdörren där hon sjönk ihop. Mannen gjorde inget för att hjälpa henne. Istället försökte han döda sig själv med två olika knivar utan att lyckas. Grannar hörde hustruns skrik och larmade polis.

Sökte hjälp dagar innan mordet

Under rättegången men också under förundersökningen har det framkommit att Mohsen Sodagari fyra dagar innan mordet sökt hjälp hos psykakuten för att han mådde dålig, var deprimerad och hade problem med sin fru.

Mohsen Sodagari hade tidigare fått medicin som enligt tingsrätten kan utlösa aggressivitet, raserianfall och beteendestörningar. Men Lunds tingsrätt har uppfattat något annat och anser inte att det finns belägg för att medicinerna kan få en person att döda.

Den irritation och ångest som Mohsen Sodagari kände över parets problem och att hon till exempel använde smink och parfym, vilket han ogillade, får tingsrätten att dra vissa slutsatser. Sodagari beskrivs vara en person som haft ett stort kontrollbehov, enligt tingsrätten.

Mohsen Sodagari har erkänt att han dödat sin hustru.