Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett år sedan Emilie Meng hittades död

På julafton förra året meddelades beskedet – försvunna Emilie Mengs kropp hade hittats nersänkt i ett vattendrag.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Fallet väcker starka känslor och pressen på polisen är stor.
Foto: INTERPOOL / INTERPOOL

På julafton förra året hittade polisen försvunna Emilie Mengs kropp i ett mindre vattendrag. 

Fallet har skakat Danmark och 17-åringens mördare är fortfarande på fri fot.

– Det är tal om ett helt meningslöst mord på en ung, oskyldig flicka, säger den tidigare mordutredaren Ove Dahl till Ekstrabladet.

På julafton förra året meddelade den danska polisen det tragiska beskedet – försvunna Emilie Mengs kropp hade hittats i ett vattendrag i Borup, lite drygt sex mil från hemstaden Korsør där hon försvunnit ett halvår tidigare. 

17-åringen hade senast setts en tidig morgon i juli då klev hon av tåget vid Korsør station och vinkade hejdå till sina vänner, efter en natt på stan. Emelie ville promenera den sista biten hem och vännerna tog en taxi.

Utredningen gick in i en ny fas. Efter fyndet stod det helt klart för polisen att flickan bragts om livet och hennes mördare hade försökt dölja kroppen genom att sänka den i vattnet. Utredarna har ännu inte velat gå ut hur de misstänker att Emilie Meng mördats eller på vilket sätt som kroppen gömts i vattnet.

Under sommaren sökte polisen efter upplysningar om en vit Hyundai i30. Fordonet sågs under några flyktiga sekunder på en övervakningsfilm från Korsør station. 

Vittne såg man vid fyndplatsen

Det fick ett vittne att höra av sig om uppgifter kopplat till en ljus bil. Det kvinnliga vittnet hade iakttagit en mellanstor ljus bil alldeles nära platsen där Emilie Meng senare hittades, bara timmar efter att hon försvann. Enligt kvinnan ska en man stått vid bilen och "hanterade något tungt". 

Polisen uppmanade därför människor som befunnit sig vid Væstre Ringvej mot Regnmarks Bakke i Borup mellan klockan 07.00 och 09.00 söndagen den 10 juli att höra av sig. 


LÄS MER: Nya uppgifter i jakten på Emelie Mengs mördare


I december meddelade polisen att de gick igenom det material som kom in i samband med sommarens efterlysningar.

– Det har dessvärre ännu inte gett ett genombrott i efterforskningarna, men vi fortsätter det komplexa och tidskrävande utredningsarbetet, sa polisinspektör Kim Kliver då till Ekstrabladet.

Press från anhöriga

Ove Dahl har tidigare arbetat som mordutredare och chef och förstår att fallet väcker uppmärksamhet och starka känslor. Pressen på polisen är därför stor.

– Det är tal om ett helt meningslöst mord på en ung, oskyldig flicka och det är samtidigt ett stort mysterium. Från att hon stiger av tåget efter en tur på stan, vet offentligheten i stort sett inte något. Sådana saker får stor uppmärksamhet, säger han.

Men den allra största pressen lägger utredarna själva på sina axlar säger den forne utredningschefen.

– Pressen är deras egen önskan om en uppklarning. Det är det som är och ska vara drivkraften. Det handlar inte om pressen och offentlighet för dem, det handlar i hög grad om offrets anhöriga, säger Ove Dahl.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!