Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett år av skola på distans – 19-åriga Raida: ”Isolerad”

”Jag tror inte jag hade sökt om hela utbildningen skulle vara på distans” säger Radia Biberic
Foto: Privat
Regeringen delar ut 25 miljoner kronor för att förstärka studenthälsan
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Rapporter visar att fler studenter mår sämre nu än innan pandemin.

Nu delar regeringen ut 25 miljoner kronor till landets universitet för att stärka studenters hälsa.

– Jag var taggad på att träffa nya människor och känna mig vuxen på något sätt. Nu när man inte får vara i skolan känner man ingen motivation. Det är fruktansvärt, det funkar inte, säger Raida Biberic, 19, som är nybliven student på Malmö universitet. 

Raida Biberic tog studenten i juni 2020 och började studera på Malmö universitet i september samma år. Hon valde socionomprogrammet, eftersom hon gillar att vara i kontakt med människor. 

Därför slog coronarestriktionerna extra hårt mot Raida Biberic, som sedan skolstart aldrig varit i skolan och träffat sina klasskompisar.

– Det är fruktansvärt, det funkar inte. Man känner ingen motivation. Jag gillar att gå till en specifik plats bara så att jag kommer hemifrån. Så att man kan bolla idéer med andra och det är det som funkar bäst för mig. När jag är hemma och isolerad blir jag lätt uttråkad och omotiverad, säger hon som också pratat om sin situation med Sveriges Radio. 

25 miljoner till studenthälsan

Nu delar regeringen ut 25 miljoner kronor för att förstärka studenthälsan, förebygga psykisk och fysisk ohälsa och bidra till en bättre studiemiljö. 

 Under 2021 fördelas pengarna till landets lärosäten, varav den största summan 2,1 miljoner kronor, går till Lunds universitet, för att stärka studenthälsan och bidra till en bättre studiemiljö. 

Satsningen kan särskilt gynna studieovana studenter, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande. 

”Jag tror inte jag hade sökt”

– Det svåraste för mig har varit att plugga och skriva tentor hemifrån. Min mamma är cancersjuk och hela min familj är hemma ganska mycket. Det blir svårt att plugga när det är så mycket människor hemma. Jag känner mig isolerad och kan inte få hjälp på samma sätt heller, säger Raida Biberic.

– Jag tror inte jag hade sökt om hela utbildningen skulle vara på distans.

TV: Hus och ladugård i storbrand utanför Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!