Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Espresso House krävs på 4,2 miljoner i coronastöd

Espresso House får ca 14,7 miljoner kronor beviljat i slutgiltigt stödbelopp av Tillväxtverket.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT NYHETSBYRÅN

Kaféjätten Espresso House tvingas betala tillbaka 4,2 miljoner kronor till Tillväxtverket. 

Detta på grund av att de fått för mycket korttidsstöd utbetalt under pandemiåret 2020.

2020 när pandemin var ett faktum och många företags ekonomi ställdes på sin spets kunde arbetsgivare som bedriver näringsverksamhet ansöka om ersättning för korttidsarbete för sina anställda. 

Espresso House har fått nästan 19 miljoner kronor utbetalt i korttidsstöd av Tillväxtverket. Men nu står det klart att de tvingas betala tillbaka 4,2 miljoner av dessa pengar för första halvåret under 2020. Sedan de

I beslutet skriver Tillväxtverket följande: 

”Avdrag har gjorts från de belopp du uppgett, eftersom vissa anställda inte uppfyllt kraven. Detta sker genom avslag och återkrav för vissa anställda.”

Detta innebär inte att de anställda själva blir återbetalningsskyldiga, utan att det är företaget som ska betala tillbaka. Tillväxtverket vill inte kommentera enskilda ärenden men hänvisar till hur de fungerar generellt. 

– Det finns avtal med anställda om permittering, så om man får ett återkrav ska företaget betala tillbaka, det är ganska odramatiskt, säger Daniel Schale, presskontakt på Tillväxtverket. 

Espresso House har inte erhållit korttidsstöd under senare delen av 2020 eller under hela 2021.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Sällan förknippat med fusk

Återkrav kan göras av flera anledningar. Tillväxtverket menar att det vanligaste är att man upptäcker vid slutavstämningen att stödnivåerna inte varit i nivå med det man ansökt om. 

– Det kan också handla om en del fall där den anställda inte uppfyller kraven för arbetstid- och löneminskning. Då kan hela beloppet för dessa anställda att krävas åter, säger Daniel Schale.

Tillväxtverket skriver vidare i beslutet:

”Arbetsgivare är återbetalningsskyldiga för det stöd som lämnats på felaktig grund om denne har insett eller skäligen borde ha insett felet.”

Samtidigt vill de poängtera att det inte är några konstigheter och att det händer många företag. 

– Det är väldigt sällan som återkravet är förknippat med fusk, säger Daniel Schale på Tillväxtverket. 

Nu kan Espresso House välja att överklaga, annars har de nu 30 dagar på sig att betala från det att de fått inbetalningsuppgifterna. 

Espresso House svarar på mejl:

”Processen är helt i sin ordning. Ansökningarna för korttidsstödet baserade sig på en uppskattning av arbetad tid. I samband med Tillväxtverkets slutavstämning rapporterade vi att uppskattad arbetad tid avvek från det faktiska och vi skall därför betala tillbaka mellanskillnaden.” 

TV: Malmö opera om restriktionerna: ”Förvåning och glädje”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!