Eslöv i sorg efter dödsolyckan i bilen

Publicerad

ESLÖV. Mamman skulle uträtta ett ärende på förmiddagen - och pappan skulle lämna den 2-årige sonen på förskolan i tisdags morse.

Men han glömde bort pojken som satt i baksätet - och lämnade kvar honom i bilen när han kom fram till jobbet.

Åtta timmar senare hittade pappan sin son död i bilen.

- Det finns en möjlighet att låta bli att åtala i vissa sådana här fall. Den här pappan har redan fått det mest kännbara straffet en människa kan få, säger chefsåklagare Mats Svensson.

När pappan, som är i 30-års-åldern, kom fram till sitt jobb i utkanten av centrala Eslöv i tisdags morse hade han glömt bort att han hade sin son i bilen.

Han skulle ha lämnat honom på förskolan men i förhör med polisen har han berättat att han glömt bort det redan när han började köra.

Han körde raka vägen till sitt jobb i stället.

- De flesta dagar när båda föräldrarna arbetar brukar de åka tillsammans och lämna på dagis. Men nu skulle mamman uträtta ett ärende på förmiddagen och därför blev det hans uppdrag att göra det själv den här dagen, säger chefsåklagare Mats Svensson.

När pappan kom fram till sitt jobb lämnade han bilen och åkte från platsen i en tjänstebil.

- I slutet av arbetsdagen började han fundera på om han hade lämnat barnet på dagis. Han körde då tillbaka till sin arbetsplats och hittade sin pojke livlös i bilen, säger Mats Svensson.

Pappan larmade

Pappan larmade ambulans direkt - och samtidigt körde han bilen en kort sträcka och parkerade på en kundparkering utanför ett byggvaruhus.

- Han tänkte inte riktigt klart och har lämnat en förklaring, som är rimlig, till varför han flyttade bilen. Jag vill inte gå in närmare på det men vi ser inget misstänkt i det, han tänkte att det var bättre att ambulansen kom till en annan plats, säger Mats Svensson och poängterar att handlandet inte har försämrat situationen för pojken.

Polisen anlände först till platsen och en polisman försökte göra hjärt- och lungräddning på pojken. Men hans liv gick inte att rädda.

- Polisen flyttade barnet till sin bil och när ambulansen kom bar de honom till den. Han såg helt livlös ut, det var hemskt, säger Mats Bergström, 54, som jobbar på byggvaruhuset där pappan stannat bilen.

Pappan uppges ha varit mycket chockad och efter att polisen förhört honom i tisdags transporterades han till sjukhus för vård.

- Han har lämnat en sådan fullständig berättelse att vi inte kommer förhöra honom igen förrän tidigast på fredag när rättsläkaren har obducerat pojken och gett oss en preliminär dödsorsak, säger Mats Svensson.

Misstänks för vållande

Pappan misstänks för grovt vållande till annans död.

- Vållande till annans död betyder att man varit oaktsam i något avseende och att det lett till att någon dött. Att glömma sitt barn i bilen en hel arbetsdag är oaktsamt. Och kan vi se att det finns en direkt koppling mellan oaktsamheten och dödsfallet, då är det straffbart, säger Mats Svensson.

Det är dock oklart om pappan i Eslöv kommer att åtalas.

- Det finns en möjlighet att låta bli att åtala i vissa sådana här fall, då oaktsamhet lett till en nära anhörigs död, säger Mats Svensson.

Förskolan ska larma

Om han kommer att tillämpa just den möjligheten har han inte kunnat ta beslut om så tidigt i utredningen.

- Innan vi vet med säkerhet vad som är dödsorsaken är det svårt att gå vidare, säger Mats Svensson.

I Eslöv var stämningen dämpad i går. Många hade hört talas om det tragiska dödsfallet och många ställde sig frågan varför förskolan inte larmat när pojken inte kom till förskolan.

Enligt de säkerhetsrutiner som finns ska det föräldrarna alltid kontaktas när ett barn saknas.

- Vi har brustit i våra rutiner, säger Kerstin Melén-Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun.

Varför brast den rutinen?

- Jag vet inte. Det ska jag utreda så fort det bara är möjligt.

Vem är ansvarig för att rutinerna följs?

- Det är ju förskolechefen, men också pedagogerna som är anställda. Och ytterst ansvarig för allt, det är jag.

Upprättade krisgrupp

Under gårdagen var kommunens krisgrupp, bestående av psykologer och kuratorer, på pojkens förskola för att hjälpa både barn och föräldrar men också personalen att hantera känslorna som den tragiska olyckan väcker.

- Det här har drabbat en helt vanlig pappa, en helt vanlig, ung familj. Det är en stor tragedi, säger chefs- åklagare Mats Svensson.

 

Hanne PedersenFoto: Christer Wahlgren
Jag önskar att jag aldrig fått höra om det här. Det är så grymt. Jag tänker på den stackars pappan, på mamman, på hela släkten.

Hanne Pedersen, 75, pensionär, Eslöv.

 

Jag tycker jättesynd om pappan. Man vet ju inte vad som hänt, han måste ha väldigt mycket skuldkänslor.

Carina Persson

Carina Persson Foto: Christer Wahlgren
, 44, vaktmästare, Eslöv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag