Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eslöv i chock efter branden i moskén

SÖNDERBRÄNT. Det var under natten mot måndagen som någon kastade in brännbart material i källarlokalen. Moskéns imam Samir Muric fanns på plats i den branddrabbade lokalen i går. "Vi är utsatta", säger han. Nu är även säkerhetspolisen inkopplad.Foto: Tomas Leprince
<strong>Hur känner du efter attentatet?</strong><br>Fouad El Tannan, 52:<br>"Jag är kassör i föreningen. Det som har hänt, det är som en väckarklocka i huvudet. Man börjar tänka: Vad är orsaken? Vi har varit här i många år och jag har aldrig upplevt någon dålig stämning. Vi har varit noga med att respektera att det här är ett bostadsområde, att inte störa de som bor här genom att till exempel stå många utanför lokalen och prata sent på kvällen."Foto: Tomas Leprince
<strong>Hur känner du efter attentatet?</strong><br>Kristine Juhl, 33, Amanda, 7 och Felizia, 4:<br>"Det är skrämmande. Det bor barnfamiljer alldeles ovanför så det var tur att elden inte spred sig."Foto: Tomas Leprince
<strong>Hur känner du efter attentatet?</strong><br>Anna-Maria Merikanto, 39:<br>"Det är klart att man blir orolig. De som ligger bakom skadegörelsen ska inte få vinna. Jag tycker man borde sätta upp fler övervakningskameror, överallt. Varför inte? Den som inte har något att dölja borde ha något att oroa sig för, det handlar om trygghet."Foto: Tomas Leprince
<strong>Hur känner du efter attentatet?</strong><br>Roland Almkvist, 49:<br>"Det är för jävligt det som har hänt. Tänk om någon hade varit i lokalen, om någon hade varit där för att vakta med tanke på vad som hänt här tidigare? Det hade kunnat sluta riktigt illa."Foto: Tomas Leprince

ESLÖV. En moskélokal i Eslöv brandhärjades under natten mot måndagen. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Lokalen i Eslöv har tidigare under hösten utsatts för skadegörelse. Nu är medlemmarna rädda.

- Titta vad de har gjort. Det är klart vi är rädda och oroade. Vi är utsatta, säger Samir Muric, imam i Eslövs islamiska kulturförening.

Nu har även säkerhetspolisen kopplats in i utredningen.

Moskélokalen tillhör Eslövs islamiska kulturförening och är inhyst i ett lägenhetshus där flera barnfamiljer bor. Samir Muric bor själv i närheten av lokalen och under hela måndagen fanns han på plats utanför den eldhärjade lokalen för att möta oroliga medlemmar och grannar.

- Jag är ledsen, bedrövad och orolig. Det är så mycket känslor. Många här har visat stöd under hösten när vi utsatts för skadegörelse. Men det är mycket diskussion nu, många som uttrycker oro, säger han.

Risk för egendom och liv

Det var strax efter klockan tre under natten till måndagen som polis larmades om en brand i moskélokalen. Trots att det brann både på byggnadens utsida och inne i lokalerna kunde branden släckas ganska fort.

- Moskén ligger i ett flerfamiljshus. Vi rubricerar branden som mordbrand. Finns det risk för skada på egendom eller liv så rubriceras det så, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen.

Tidigare skadegörelse

I går var lokalen avspärrad medan polisens tekniker undersökte brottsplatsen. Enligt polis och kommunledning har moskén vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse de senaste månaderna. I går kopplades även Säpo in för att bistå utredningen.

- Vi ser om det kan röra sig om ett politiskt motiverat brott, säger pressekreterare Fredrik Milder.

Några timmer efter brandattentatet stinker det av bränd plast i lokalen. Under ett av de långsmala fönstren är heltäckningsmattan förkolnad. Väggen ovanför är svart och runt hela lokalen är innertaket sotigt.

Under dagen är det många som söker sig till lokalen och kommer in för att prata. Många är arga, andra är rädda.

- Jag vaknade av att någon slog sönder fönstret. Sen kom polis och brandkår. Jag rusade ut för att se vad som hände. Det är hemskt, jag bor här med min familj. Vi är många familjer med barn som bor här, berättar en man som inte vill ha med sitt namn i tidningen - det vågar han inte.

Tillsatte krisgrupp

Redan tidigt i går morse sammankallades kommunens krisstab.

- Polisen utreder händelsen. Vårt ansvar så här direkt är att ha en krisgrupp som kan svara på frågor från oroliga medlemmar i föreningen och boende i huset. Vi får också överväga vad vi kan sätta in för stödinsatser till de drabbade, nu och på längre sikt, säger Johan Andersson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Samir Muric har föreningen mellan 80 och 150 aktiva medlemmar. Efter julhelgens bränder i Eskilstuna och nattens brand i Eslöv är det många som känner oro.

- Många tänker Eskilstuna, nu Eslöv. Vad kommer härnäst? Men vi tänker inte, alltså, vi är en del av Eslöv. Vi stannar här. Men det är klart att vi är rädda. Det finns en hotbild, säger Samir Muric.

"Jag vill inte vika mig"

I går sammankallades ett möte i området med politiker, polis, räddningstjänst, boende och representanter för moskén. En tillfällig lokal för församlingen är ordnad. Vad som sedan händer vet ingen.

- Jag vet inte. Jag vill inte vika mig, men om församlingen inte vill vara kvar, eller om grannar eller fastighetsägaren har synpunkter då blir det svårt för oss att stanna här, säger Samir Muric.