Erika: Jag var spelberoende

Foto: Ludvig Thunman

Spelberoende ökar bland medelålderskvinnor och tabut är fortfarande starkt, vilket gör att många lider i tysthet. En som har valt att berätta sin historia är Erika från Helsingborg. För henne ledde missbruket till ett självmordsförsök och att hon dömdes för att ha förskingrat 400 000 kronor i sin sons företag.

– Jag tappade respekten för allt, förklarar hon.

Trebarnsmamman Erika gjorde allt för att inte bli ertappad. Att erkänna för sin omgivning att hon var spelberoende fanns inte som alternativ. Det gick så långt att Erika försökte ta sitt liv. Nu vill hon berätta sin historia för att bryta tabut kring spelberoende.

– Det är mitt sätt att bearbeta det som hänt och för att hålla mig ren. Jag vill få folk att förstå hur farligt det är att inte våga prata om att vi mår dåligt, säger hon till Kvällsposten.

Försökte ta sitt liv

För Erika började det med shopaholictendenser i tidiga tonåren, snart började hon spela på lotter och enarmade banditer för att få ihop mer pengar att shoppa för. Till slut utvecklades spelandet till ett beroende som fanns där hela tiden, även under den tid Erika levde familjeliv. När hon plötsligt skulle åka och "köpa mjölk" var det i själva verket speldjävulen som pockade på uppmärksamhet och Erika smet i väg och satsade på tipset.

– För mig var det ett sätt att fly in i en annan värld och slippa tänka, förklarar hon.

När Erika var 35 mådde hon så dåligt och att den enda utväg hon såg var att ta sitt liv. Efter självmordsförsöket fick hon hjälp med att hantera destruktiva tankar och erkände för sin familj att hon var missbrukare.

– De hade nog anat att nåt var fel men inte förstått vad. Jag hade ljugit för mina barn hela tiden men de försökte ändå stötta mig så gott de kunde, säger hon.

Fick återfall

Erika började jobba hårt för att få ordning på både sig själv och sin ekonomi. Under åtta års tid lyckades hon hålla sig ifrån spelberoendet men hon anade att det fanns mycket skam och skuld som inte var bearbetat. 2008 blev ett tungt år och hon, som hon uttrycker det, "tog sig" ett återfall där shopping och vadslagning på svartklubbar stod i fokus. Slutligen ledde det till att hon förskingrade pengar i sin sons företag.

– Jag hade inga känslor, jag tappade respekten för allt, förklarar hon.

Den dagen hennes son berättade att hon skulle bli farmor brast allt och hon berättade om de 400 000 kronorna som inte längre fanns i hans företag.

Erika dömdes för förskingring och urkundsförfalskning och dömdes till vård.

– Tiden på Kolmårdens behandlingshem blev min räddning, säger hon.

"Skam och tabu"

Idag är hon ren, men påpekar att det fortfarande är en kamp och att hon alltid kommer vara missbrukare.

– När jag var mitt i alltihop så trodde jag inte att fanns en väg ut, att jag skulle straffas resten av livet.  Men det finns faktiskt ett bra liv efter missbruket.

Två procent av Sveriges befolkning är spelberoende och gruppen medelålderskvinnor ökar i antal. Erika tror att det är extra svårt för kvinnor att erkänna sitt missbruk.

– Det är ännu mer skam och tabu när det är en kvinna, framför allt om du är mamma. Det är därför det är så få kvinnor som vågar be om hjälp för shopping- och spelmissbruk.

Experten: "Kvinnor skuldbeläggs mer"

Kim Grahn, ordförande i riksorganisationen för spelberoende.

När ska man söka hjälp?

– Några varningssignaler kan vara att man börjar ljuga om sitt spelande eller att man försakar saker man gjort tidigare, eller vänner och släktingar. Eller att hela tiden vara upptagen i tanken på att skaffa fram mer pengar.

Vad kan man få för hjälp?

– Både spelare och anhöriga kan delta i våra motsvarande AA-möten där man kan få råd och prata av sig. Och sen kan man även ringa stödlinjen för spelberoende. Det finns också behandlingar med KBT och motiverande samtal.

Vad gör man som anhörig?

– Det är viktigt att inte känna skuld och att freda sig själv, det är spelaren som måste sluta. Ställ krav och delta inte genom att låna ut pengar.

Varför ökar det bland medelålderskvinnor?

– Jag tror att det har att göra med att det finns mer reklam kring spel som riktar sig till kvinnor och att det är mer lättillgängligt på internet. Kvinnor skuldbeläggs mer och då är det kanske lättare att sitta hemma.

Här söker du hjälp

Det finns kamratföreningar för spelberoende i bland annat Malmö, Halmstad och Helsingborg.

Stödlinjen för spelberoende 021-819100

Kolmårdens behandlingshem tar emot mejl och samtal dygnet runt.

Till socialtjänstens försörjningsenhet kan du vända dig om du vill ha hjälp med behandling.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!